Санират с 2.5 млн. лв. училища и забавачки в Търново

Санират с 2.5 млн. лв. училища и забавачки в Търново | StandartNews.com

Велико Търново. Две училища и една детска градина ще станат по топли през зимата и ще харчат по малко ток, след като в тях ще бъде направен цялостен ремонт за близо 2.5 млн. лв. Парите са осигурени по проект от ОП „Регионално развитие" 2007-2013, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Ремонти ще се извършват по време на учебния процес, но децата няма да бъдат извеждани от учебните заведения. Те ще учат в корпуси, в които не тече ремонт или вече е направен. Обектите ще бъдат изолирани, с оглед безопасността на учениците, каза ръководителят на проекта инж. Ивайло Дачев. Строителните дейности е трябвало да се извършат през лятото, но са забавени заради процедури и жалби в КЗК и ВАС. В трите учебни сгради във Велико Търново ще се работи в продължение на три месеца, като срокът за изпълнението е до края на януари 2014 г.

Изцяло ще бъдат санирани, сградите на ОУ "Вела Благоева" и СОУ "Владимир Комаров", както и ЦДГ "Първи юни". По същия проект това лято с 600 000 лв. бяха ремонтирани училищата в Ресен и Водолей. В двете учебни сгради са положени топлоизолация и дограми, монтирани са и нови отоплителни системи, съобщи директорът на Дирекция "Общинско развитие" Мариела Цонева.

За строително-монтажните дейности е избран консорциум "Великотърновска изпълнителна група", който включва пет местни фирми. Изпълнителите на обектите са ангажирали 120 строителни специалисти за да се спази графика на ремонтите. Работниците имали изготвен график за работа във всяка сграда, съгласуван с директорите на учебните заведения и училищните настоятелства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай