Роми в Гърмен спряха децата си за първия учебен ден

Роми в Гърмен спряха децата си за първия учебен ден | StandartNews.com

От сряда пускаме всички ученици, уверих родителите, че не бива да ги спират, заяви пасторът Иван Айдаров

Със страхотно тържество стартира новата учебна година в СОУ „Св. св. Кирил и Методий" в Гърмен. На него обаче не присъстваха близо 50 деца от ромския квартал „Кремиковци".

„Дойдоха само половината ученици от ромската махала. Но не спираме да работим в правилната посока и да осигурим учебен процес за всички. Имаме уверението на родителите, че още в сряда няма да има нито един отсъстващ ученик", заяви директорът на учебното заведение Стоян Стругов. Той подчерта, че училищното ръководство продължава да води преговори с Министерството на образованието за осигуряване на училищен автобус, който да вози учениците от ромския квартал „Кремиковци".

„На финалната права сме, вярвам, че в близките дни ще разполагаме с рейс", каза още директорът Стругов.

Целта е да се осигури по-лесен и безопасен достъп на възпитаниците до школото и да не са притеснени родителите им, че някои може да потърси саморазправа с тях, докато ходят или се прибират от училище. Заради напрежението в последните 4 месеца между българи и роми жители на ромската махала се страхуват да пускат децата си пеш. Родителите на децата в махалата се страхуват за здравето и живота им.

„Тази сутрин се събрахме пред евангелистката църква, където проповядвам. Обясних на хората, че е грях да спираме децата да се учат и да ходят на училище. Образованието е шанс за учениците да се измъкнат от гетото. Не може да ги държим тук и да ги лишаваме от четмо и писмо. Всички обещаха, че в сряда ще ги пуснат на училище. Нека покажем, че сме хора, а не сме животни", сподели пасторът на ромите Иван Айдаров. Аз съм гарант, че няма да има отсъстващи деца занапред в училището в Гърмен, допълни духовният водач.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай