Родители на първолаци нощуваха пред училищата

Родители на първолаци нощуваха пред училищата | StandartNews.com

София. Родители на бъдещи първолаци са спали пред училищата срещу вторник, когато в някои столични школа стартира подаването на документи. "Тук сме от шест сутринта, но се оказа, че сме закъснели. Разбрахме, че родители правят списък на чакащите отпреди седмици", разказваха бащи пред 20-о СОУ. Причината за надпреварата е, че входящите номера ще важат за класирането на децата, живеещи извън района на училището, когато се изчерпи подредбата по останалите, посочени от школото критерии. "За 98 на сто от родителите тези списъци са облекчение и гаранция, че редът им ще бъде спазен. Сутринта имаше опашки, но всичко е спокойно", каза директорът Красинка Доганджийска. Тя уточни, че в понеделник ще стане ясно колко деца чакат за едно място в школото. Обикновено са около трима за място, заяви директорката.


Първият критерий за класирането на хлапетата в 20-о училище е да живеят в микрорайона на училището. Това се доказва с личната карта на родителя, която обаче трябва да е непроменена след 1 януари тази година. Тази практика приеха и много други школа, защото родители се изхитрят да се регистрират в близост до тях в домовете на познати или роднини, за да може детето им да спечели повече точки. С предимство за 20-о са и хлапета, учили френски и немски в детски градини от района, както и тези с братя и сестри в училището.
Огромни опашки се извиват и пред 41-во основно училище, където чакаха около 30 души. Пред 38-о пък 50-60 души са стояли цяла нощ. Крайният срок, в който става записването, е 31 май. От районния инспекторат по образованието предупредиха, че родителите могат да кандидатстват в няколко школа, но накрая записването е само на едно място. Там трябва да бъде представен оригиналният документ за училищна готовност на малчугана, издаден от забавачката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай