Резултатите от матурите са готови

Резултатите от матурите са готови | StandartNews.com

София. Три дни по-рано от обявения срок са готови резултатите от държавните зрелостни изпити след 12-и клас, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Всеки зрелостник може да провери как се е справил, като въведе входящ номер и ЕГН на сайта http://rezultati.zamaturite.bg/.

На 21 май всички дванадесетокласници се явиха на задължителната матура по български език и литература. Те отговаряха на 40 тестови въпроса и трябваше да изберат да напишат есе или интерпретативно съчинение върху стихотворението "Кино" на Никола Вапцаров.

На 23 май се проведе зрелостният изпит по предмет по избор - математика, английски език, история и цивилизация, химия и опазване на околната среда, руски език, испански език, френски език и италиански език.

Третата матура по желание по предметите немски език, физика и астрономия, биология и здравно образование, география и икономика или философски цикъл, беше на 28 май.

Тройка получават всички, изкарали най-малко 23 точки. От 41 до 58.5 т. се получава оценка добър (3.50 до 4.49), от 59 до 76.5 т. - много добър (4.50 до 5.49), от 77 до 94.5 бележката е отличен (5.50 до 5.99) и над 95 т. са за пълна шестица. Тази скала важи за всички матури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай