Ректори и бизнес с рецепти за висшето образование

Ректори и бизнес с рецепти за висшето образование | StandartNews.com

План за развитие на висшето образование ще чертаят с вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева ректорите на най-знаковите висши учебни заведения у нас, учени и представители на индустрията и бизнеса. "Стандарт" и БАН събират в Големия салон на Академията над 100 представители на университетите, бизнеса, изпълнителната, законодателната власт и научните среди, за да дискутират заедно коя е най-добрата формула за връзка между наука и бизнес. Дискусията е част от голямата кампания "Научните чудеса на България", която "Стандарт" и БАН провеждат от началото на 2015 г.

Ректорите на Медицинския университет проф. Ваньо Митев, на УНСС проф. Стати Статев, на Минно-геоложкия проф. Любен Тотев, на Техническия проф. Георги Михов, на Химико-технологичния проф. Митко Георгиев, на ВУЗФ проф. Григорий Вазов, заместник-ректорът на СУ проф. Николай Витанов ще бъдат част от хората, които ще дадат своите предложения за качествено висше образование и продължаване на реформата в сектора. Представителите на индустрията пък ще кажат от какви кадри има нужда бизнесът, за да осигурява ръст на икономиката. Просветният министър Меглена Кунева пък ще представи своите виждания за развитието на университетите и науката у нас.

На финала ще бъдат отличени и младите таланти, които "Стандарт" и БАН издирват цяла година. Номинирани са Петър Гайдаров и Григори Матеин, които в момента учат в Кеймбридж, Атанас Атанасов, студент в НБУ, и Кристиан Георгиев, който все още е ученик в Пловдивската математическа гимназия. Ще бъдат представени и топ 10 на научните чудеса, в гласуването за които най-оспорвана битка водиха шестият сърдечен тон и Брауновият газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай