Вторник,

Раздали парите за наука въпреки проверките

От: Failed to load user -
12339
Раздали парите за наука въпреки проверките
A
A
A

София. Всички пари на спечелилите проекти по фонд "Научни изследвания" вече са преведени, въпреки че все още текат проверки. Одитът на инспектората на Министерски съвет е удължен с 40 дни от вчера. Проверката трябва да установи има ли нарушения в конкурса.

В момента и Икономическа полиция преглежда документите за научни проекти. Хартията, с която трябва да се справят проверяващите, е 1200 кг, каза шефът на фонда Христо Петров.

Междувременно обаче парите са раздадени още на 19 декември - точно в деня, когато депутатите от ГЕРБ нарочно развалиха кворума на образователната комисия, за да не бъде изслушан просветния министър Сергей Игнатов.

Днес те отново се опитаха да провалят изслушването като вкараха комисията в час и половина спор за процедурата, по която трябва да текат изказванията. В крайна сметка бе прието предложението на герберката Стефани Михайлова, в което се наложи ограничение само двама депутати от парламентарна група да могат да задават въпроси към министъра. В знак на протест Лютви Местан от ДПС напусна заседанието.

По време на изслушването стана ясно, че над 500 проекта са били отстранени административно още в началото на конкурса без техните автори да получат съобщение за това. Шефът на фонда Христо Петров заяви, че в Европейския съюз нямало такава практика. Бившият шеф на фонда Емил Хорозов пък отправи обвинение, че сроковете се бавят, защото в момента спешно се променят рецензии. Той сподели, че такава практика имало и през 2009 година. Тогава Андрей Райчев и Георги Лозанов са спечелили пари по проекта си чрез влючване на допълнителни рецензенти, за да могат така да получат максималния брой от 100 точки. Присъстващите учени обвиниха също фонда, че е раздал пари на фирми, в които не се водят никакви учени. "Става дума за научния капацитет на Иван Петров и Жена му, регистрирали фирма на тавана в Младост", каза проф. Лъчезар Аврамов от БАН.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички