Раздали парите за наука въпреки проверките

Раздали парите за наука въпреки проверките | StandartNews.com

София. Всички пари на спечелилите проекти по фонд "Научни изследвания" вече са преведени, въпреки че все още текат проверки. Одитът на инспектората на Министерски съвет е удължен с 40 дни от вчера. Проверката трябва да установи има ли нарушения в конкурса.

В момента и Икономическа полиция преглежда документите за научни проекти. Хартията, с която трябва да се справят проверяващите, е 1200 кг, каза шефът на фонда Христо Петров.

Междувременно обаче парите са раздадени още на 19 декември - точно в деня, когато депутатите от ГЕРБ нарочно развалиха кворума на образователната комисия, за да не бъде изслушан просветния министър Сергей Игнатов.

Днес те отново се опитаха да провалят изслушването като вкараха комисията в час и половина спор за процедурата, по която трябва да текат изказванията. В крайна сметка бе прието предложението на герберката Стефани Михайлова, в което се наложи ограничение само двама депутати от парламентарна група да могат да задават въпроси към министъра. В знак на протест Лютви Местан от ДПС напусна заседанието.

По време на изслушването стана ясно, че над 500 проекта са били отстранени административно още в началото на конкурса без техните автори да получат съобщение за това. Шефът на фонда Христо Петров заяви, че в Европейския съюз нямало такава практика. Бившият шеф на фонда Емил Хорозов пък отправи обвинение, че сроковете се бавят, защото в момента спешно се променят рецензии. Той сподели, че такава практика имало и през 2009 година. Тогава Андрей Райчев и Георги Лозанов са спечелили пари по проекта си чрез влючване на допълнителни рецензенти, за да могат така да получат максималния брой от 100 точки. Присъстващите учени обвиниха също фонда, че е раздал пари на фирми, в които не се водят никакви учени. "Става дума за научния капацитет на Иван Петров и Жена му, регистрирали фирма на тавана в Младост", каза проф. Лъчезар Аврамов от БАН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай