Райков искал увеличаване на патриотичното съдържание в учебниците

Райков искал увеличаване на патриотичното съдържание в учебниците | StandartNews.com

София. Марин Райков е искал цялостен анализ и уеднаквяне на учебната програма с цел увеличаване на патриотичното съдържание, се казва в официалната реакция на служебния министър-председател и министър на външните работи във връзка с казуса със съдържанието на българските учебници

Следва целия текст на писмото от отдела за връзки с обществеността на служебния премиер:

Служебният премиер Марин Райков обяви като един от приоритетите на служебното правителство именно проблемите в българското образование. Един от тези проблеми според него беше именно съдържанието на българските учебници по литература, български език и история. Със специална своя заповед той нареди старта на работа по преразглеждане на програмите именно по тези предмети. Целта беше в две посоки - уеднаквяването на съдържанието и свеждането му до един-единствен учебник по съответния предмет и УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПАТРИОТИЧНОТО СЪДЪРЖАНИЕ.

Той настоя за съставяне на комисии с широко обществено и научно представителство. Беше проведена специална среща с ръководството на БАН, защото негово твърдо убеждение бе, че в този процес трябва да участва активна именно научната общност, която не бива да бъде изолирана от дебата за образованието на децата ни.

Подписването на подобна наредба е станало не само тихомълком, но в грубо нарушение на изричната заповед на министър-председателя, който изрично разпореди да се спре всякаква работа на парче по въпроса с българските учебници до извършването на цялостен анализ и уеднаквяване на съдържанието им в посока увеличаване на патриотичното съдържание.

"Аз свалям не само политическото, но и личното си доверие от всички, които са били замесени в това грубо потъпкване на основни за българското образование ценности, в които аз лично вярвам, в разрез с мои изрични разпореждания и в името на защитата на които бяха предприети конкретни административни действия - очевидно също пренебрегнати" - каза Марин Райков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай