Пропаст от две единици на матурите

Кърджали би по успех столицата, осем региона излизат начело

Пропаст от две единици на матурите | StandartNews.com

София. Пропаст от близо две единици в успеха на децата от различните региони разделя България. Това сочи анализ на резултатите от матурите и изпитите в седми и четвърти клас. Учениците, които са на първо място по успех, имат с 1,70 по-висок резултат на всички изпити от тези, които са на последно място в класацията. Общо осем региона излизат начело с високи резултати, а в дъното на таблицата остават предимно онези области, където за много от децата българският език не е майчин. Според експертите при тях проблемът започва още от първи клас, когато хлапетата с труд сричат буквара, и се задълбочава с всяка изминала година.

Изненадата тази година идва от Кърджали - учениците там са изпреварили столичните си връстници по среден резултат от всички матури и излизат на първо място с резултат 4,60. На последно място са учениците от Разград, които дори не достигат четворка - техният среден успех е едва 3,90. При това разградските абитуриенти са на опашката вече втора поредна година. Любопитното е, че и в седми клас разградските училища се представят най-зле, като този път резултатът им е под "Добър" - 3,48.

На второ място по резултат от матурите са столичани - техният среден успех е 4,55 - с 0,05 по-нисък, отколкото на връстниците им в Кърджали. На трето място са децата от София-област, които са изкарали средно 4,44. Следва ги Ловеч с резултат 4,46.

На опашката в последната тройка наред с Разград са Шумен и Търговище. Резултатите на абитуриентите от Търговище също са много плачевни в последните години - те винаги се движат около опашката.

В седми клас начело на връстниците си излизат децата от София със среден успех 4,31. На второ място е Смолян, който вече няколко поредни години е в челните редици. Трети са варненци с резултат 4,04. На дъното на таблицата тази година изненадата идва от Плевен, чиито резултати никога не са слизали толкова ниско. Другите изоставащи области са Силистра и отново Разград.

Любопитното е, че на фона на тези резултати българчетата продължават да завършват с по-висок успех от дипломите, отколкото през миналите години. "Много добър" 4,70 е средният успех на всички деца, които са завършили гимназия тази година. И там първенци са абитуриентите от Кърджали - техният резултат е много добър (4,99), като добрите оценки се дължат най-вече на децата от езиковите и математически гимназии. Втори по успех са децата от Велико Търново с резултат 4,92. Тенденцията Разград да остава на дъното на класацията се проявява и тук - децата от този град имат в дипломите си среден резултат 4,34, който при това е с 0,20 по-нисък от миналата година. София-град е на седмо място с резултат 4,80.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай