Професорска война за рекет и кражби

Кортерска изнудва учени, скочи шефът й Гюров. Уличих го, репресира ме, отговори дамата

Професорска война за рекет и кражби | StandartNews.com

София. Професорска война избухна във фонд "Научни изследвания". Учени публично се замеряха с нападки за рекет и злоупотреби. Шефът на изпълнителния съвет на фонда проф. Рангел Гюров обвини проф. Мирослава Кортенска, че е рекетирала учени, за да им осигури пари по проекти. По този начин тя е присвоила поне 30 000 лева, съобщи проф. Гюров. Дело срещу нея вече е образувано в прокуратурата в Благоевград, а на 17 октомври е освободена като член на Изпълнителния съвет на фонда. Според Кортенска обаче освобождаването й е репресия, защото обвинила Гюров в непрозрачност при раздаване на 14 млн. за наука.

Кортенска е искала от учени от Югозападния университет по 10 на сто от сумите, които те са получили за научни проекти, оповести Гюров. Знае се със сигурност, че от единия професор е получила 7000 лева с мотива, че тя му е уредила субсидията, каза той. Освен това Кортенска подправяла подписите на ръководителите на проекти върху командировъчни и хонорари по граждански договори. Влизала също с чужда парола в системата, където са качени научните проекти, и ги рецензирала, без да има това право. В последната сесия на фонда пък измислила несъществуващ одит по проектите и започнала да иска от учените по 300 лева, за да им мине по-леко проверката. От самия проф. Гюров искала 40 бона, за да прави пиар на фонда.

"Не мога да коментирам безпочвените обвинения на Гюров, който е ченге от Шесто и има професорска титла само в Ангола", каза проф. Кортенска. "Аз научих за освобождаването си от сайта на фонда, което е нарушение на трудовото право", допълни тя. Според Кортенска ставало дума за "академична мафия, която присвоява единствените държавни пари за наука". Тя твърди, че в последните сесии на фонда социолози рецензирали проекти за космически изследвания, а фолклористи - за лов и риболов. Според проф. Гюров обаче промяната в системата за рецензиране била начин да отстрани вечните фаворити, които от години смучели пари от фонда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай