Пробна матура и по компютри

Пробна матура и по компютри | StandartNews.com

През юни тази година ще се проведе пробна матура по компютърни умения сред 1000 десетокласници.

Те ще тестват за първи път системата преди въвеждането на националното външно оценяване по дигитални познания за всички десетокласници, което е предвидено в управленската програма на ГЕРБ. Децата ще бъдат изпитвани изцяло онлайн.

Общо 4,4 млн. лева ще струват всички матури и изпитите след седми клас, като сумата включва и парите за новия онлайн тест. Държавата ще отпусне 7,5 млн. лева за информационни технологии в училище. Сред тях е оборудването на смарт класни стаи, видеообучение, закупуване на нови компютри и създаване на зали за съвместни онлайн инициативи. Ще бъдат оборудвани и зони за Wi-Fi - достъп по заявки на училищата. Ученици в два региона в страната пък ще учат догодина с таблети, вместо с учебници, стана ясно още от думите на Танев. Той допълни, че единият от районите, където децата ще имат тази привилегия, е Сверозападът, а другият ще бъде избран допълнително, за да се прави сравнение на резултатите.

Плащат на училища да пишат отсъствия

Общо 3 млн. лева отпуска държавата за намаляване броя на отсъстващите ученици и свободните часове в клас. 1 млн. от тях ще бъдат давани на школа, които отразяват реално и точно действителните отсъствия на учениците, за разработване на програми за справяне с тях. Парите ще се отпускат на базата на справки от "Социално подпомагане" на кои деца не са отпуснати детски надбавки поради отсъствие от училище. Останалите 2 млн. лева ще отидат за заместващи учители, които да сменят болни и отсъстващи колеги, така че учебният процес да тече без свободни часове. Общо 480 000 лева пък ще отидат за обучение на педагози, включително и за посещения в ЦЕРН на учителите по физика, техника и информатика. По 800 000 лева ще отидат за допълнително обучение на деца от началния курс и прогимназията, които не се справят с материала. 1,2 млн. лева ще бъдат отпуснати за обучение на млади таланти за участие в олимпиадите. Учителите ще могат да получават общо 1500 лева за изведени лауреати на национална олимпиада и 500 за подготвени състезатели, които не са лауреати. Заплащането е при провеждане на поне 50 занимания. Брутната сума, която получава едно училище, не трябва да надхвърля 5000 лева. Допълнителни пари ще получават и учителите, подготвящи в забавачката деца с майчин език, различен от българския.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай