Прилично облечени деца в светското училище, зове Кунева

Прилично облечени деца в светското училище, зове Кунева | StandartNews.com

И в сегашния Закон за народната просвета, и в новия образователен закон има текстове, според които учениците трябва да са прилично облечени. Ако в бъдеще има повече бежанци и мигранти на българска територия, те трябва да се съобразят с нашата култура и с нашия закон, а училището ни е светско. Това коментира пред бТВ министърът на образованието Меглена Кунева по повод носенето на бурки в час.

„Проблемът е изключително преекспониран. Ако въобще можем да говорим за някакъв брой, това е 1, 2, 3, 5...", отбеляза тя и припомни, че от Европейския съд по правата на човека са сметнали, че забраната за бурки в училище не нарушава правата на гражданите.

„Трябва да проведем сериозен разговор – каква е пресечната точка между толерантност и сигурност", призова тя.

Не бива държавата да влиза във вярванията на хората и външният вид на учениците няма общо с тях, категорична бе Кунева. И допълни, че смята да възстанови съвета по религия в министерството, в който да влязат както духовни лица, така и специалисти по темите „Човешки права" и „Сигурност".

Министърът на образованието коментира и промените в учебниците, които предизвикаха дебат в публичното пространство. Учениците от 1 и 5 клас ще започнат новата учебна година със стари учебници. Сроковете не позволяват процедурите за новите учебници да приключат до 15 септември, допълни тя.

Първолаците ще учат буквите в различен ред, а техните каки и батковци до ноември ще работят по „работни листи", подготвени от учителите, каза още Меглена Кунева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай