Петък,

Прилично облечени деца в светското училище, зове Кунева

От: Администратор -
1311
Прилично облечени деца в светското училище, зове Кунева
A
A
A

И в сегашния Закон за народната просвета, и в новия образователен закон има текстове, според които учениците трябва да са прилично облечени. Ако в бъдеще има повече бежанци и мигранти на българска територия, те трябва да се съобразят с нашата култура и с нашия закон, а училището ни е светско. Това коментира пред бТВ министърът на образованието Меглена Кунева по повод носенето на бурки в час.

„Проблемът е изключително преекспониран. Ако въобще можем да говорим за някакъв брой, това е 1, 2, 3, 5...", отбеляза тя и припомни, че от Европейския съд по правата на човека са сметнали, че забраната за бурки в училище не нарушава правата на гражданите.

„Трябва да проведем сериозен разговор – каква е пресечната точка между толерантност и сигурност", призова тя.

Не бива държавата да влиза във вярванията на хората и външният вид на учениците няма общо с тях, категорична бе Кунева. И допълни, че смята да възстанови съвета по религия в министерството, в който да влязат както духовни лица, така и специалисти по темите „Човешки права" и „Сигурност".

Министърът на образованието коментира и промените в учебниците, които предизвикаха дебат в публичното пространство. Учениците от 1 и 5 клас ще започнат новата учебна година със стари учебници. Сроковете не позволяват процедурите за новите учебници да приключат до 15 септември, допълни тя.

Първолаците ще учат буквите в различен ред, а техните каки и батковци до ноември ще работят по „работни листи", подготвени от учителите, каза още Меглена Кунева.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички