Преврат под охрана в Медицинския университет

Преврат под охрана в Медицинския университет | StandartNews.com

Старото ръководство оспорва легитимността на общото събрание, премиерът нарече избора скандален

Преврат под охрана бе извършен днес в Медицинския университет. Съмнително по своята легитимност Общо събрание свали настоящия ректор професор Вихра Миланова и избра на нейно място единственият кандидат - бившия шеф на "Майчин дом" професор Виктор Златков. Заседанието се проведе при закрити врата, под засилена охрана, а журналисти не бяха допуснати.

Вихра Миланова бе "свалена" с 263 гласа, а Златков бе избран с 235 гласа. В Общото събрание участваха 330 души. За да има кворум бяха достатъчни 267. Професор Миланова оспорва легитимността на Общото събрание, тъй като процедурите за насрочването му не са спазени, и възнамерява да обжалва в съда и отзоваването й.
До днешното драматично общо събрание се стигна след като одит на Министерството на образованието разкри злоупотреби в университета, извършени в мандата на бившия ректор Ваньо Митев. Срещу него прокуратурата започна разследване за безстопанственост. Именно Митев и близки до него бяха моторът за свикване на днешното заседание, за да бъде сменена Миланова. На нея се възлагаха надежди да сложи край на нарушенията, извършвани от предходното ръководство. Гласуването на делегатите се проведе под засилена полицейска охрана,

при закрити врата и забрана на делегатите да напускат залата

Въпреки че за начало на събранието бе обявен 13.00 ч, те започнаха да влизат в киносалона на Военномедицинска академия още от 12 ч. Всеки делегат показваше поканата си на охраната, а после се регистрираше. Пред залата бе разлепена статия, която цитира решението на Софийския административен съд, че събранието им е законно.
Заседанието започна при закрити врата след 13 часа при наличие на кворум. Членовете на Общото събрание са 400, а в залата има 330 души, съобщиха организаторите. На събранието трябваше да се поиска отчет за работата на сегашния ректор проф. Вихра Миланова, гласуване за оставането й или отзоваването й, както и да се реши дали ще се избира нов и кой ще бъде той.
В залата присъства и бившият ректор проф. Ваньо Митев. Охраната обаче отказа да допусне директора на университетската Александровска болница доц. Костадин Ангелов, който преди дни заяви подкрепата си за Миланова, зад която застана и Асоциацията на университетските болници в страната. По този повод той написа в профила си във Фейсбук: "Демокрация в действие... Днес се провежда нелегитимното Общо събрание на МУ-София. Аз не получих покана, защото някой е преценил, че вероятно съм неудобен. Охраната в началото не ме допусна да вляза, а после след като свери данните ми от личната карта, ме допусна в предверието. Опитаха се да ми напишат покана на място, както бяха указали в един от получените мейли, но аз отказах с мотива, че това е нарушение на Правилника и влязох в залата. От залата ме изведоха с охрана, под крясъците и разпорежданията на проф. Алексеев. Уведомих органите на реда. Смях в залата".
Междувременно се появи информация в някои сайтове, че новоизбраният ректор Виктор Златков е имал в миналото роднински отношения с премиера Бойко Борисов по линия на бившата му съпруга. Това предизвика реакцията на министър-председателя, който написа във Фейсбук: "Поради появилата се в медиите информация за избирането на нов ректор на Медицинския университет в София, искам категорично да заявя, че нямам абсолютно никаква роднинска връзка с въпросния човек. Нещо повече, намирам избора му за скандален и непрозрачен. Който ме познава, знае добре, че от

повече от 30 години не съм имал никакъв контакт с въпросната фамилия

Жалбата на сегашното ръководство на Медицинския университет за свикването на днешното Общо събрание беше отхвърлена от Върховния административен съд. Решението е под номер 11475/2016 г , а съдия-докладчик е Таня Вачева. Причината е, че свикването на събранието не е от компетентността на съда се казва в решението на магистратите.
Сред мотивите за отстраняването на проф. Миланова са "провален прием на чуждестранните студенти", "нарушена комуникация със структурните звена на университета и унизително отношение към административния персонал", "нормативен хаос". Преди дни проф. Вихра Миланова направи обръщение към колегите си, че няма административен хаос и неуредици в МУ-София. "Учебната година е открита, университетът работи нормално, студентите са в учебните зали, преподавателите са по местата си", посочи ректорът и подчерта, че това се е случило независимо от съвместно подадените оставки на заместник-ректорите. Средствата на МУ, депозирани в няколко банкови сметки, ще бъдат разходвани за обучение на студенти, за заплати на преподавателите, за инвестиции в инфраструктура и оборудване, за проекти, с които да се развива учебното заведение, се допълва в текста на обръщението.
Проф. Миланова не приема вота на Общото събрание и резултатите. Днес тя ще даде пресконференция с коментар за днешните събития, заявиха от екипа й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай