Представиха новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж"

Представиха новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" | StandartNews.com

Заварихме очевидно изоставане, коментира работата по НОИР зам.-министър Красимир Киряков, който пое поста в края на март. Въпреки това стартирахме успешно през август, до края на годината планираме да стартираме операции на стойност 56,8% от бюджета на програмата, изтъкна той.

МОН гарантира, че утвърдени учени и международни специалисти ще оценяват проектите, които ще кандидатстват по ОП НОИР. Вместо да укрепваме научната инфраструктура, на много места тепърва ще я градим, защото десетилетия на това не е обръщано внимание, подчерта зам.-министър Киряков.

Програмата поставя амбициозни макроцели до края на програмния период през 2020 г. - ръст на инвестициите за наука и научни изследвания до 1,5% от БВП, падане под 11% на преждевременно отпадащите от училище и достигане до 36% висшисти във възрастовата група от 30 до 34 г.

Договорените вече средства възлизат на 275,2 млн. лв., като по план до края на годината те трябва да възлизат на 778,5 млн. лв. Всички оси се финансират на 100% от програмата, увери зам.-министър Киряков. По думите му, парите са насочени основно към апаратура и реновиране на сгради, не към строеж на нови такива.

Програмата предвижда обособяването на 12 нови инфраструктурни комплекса в Центрове по върхови постижения и Центрове за компетентност. Приложна и фундаментална наука в тях ще развиват 250 учени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай