Сряда,

Преди първия учебен ден: Цветята скачат с 2 лв.

От: Администратор -
6757
Преди първия учебен ден: Цветята скачат с 2 лв.
A
A
A

Пазарна треска завладя родители и ученици ден преди първия звънец. Огромни опашки се извиха пред книжарници и хипермаркети в събота. Много от търговците пък пуснаха примамливи промоции за своите клиенти. В една от големите столични книжарници се продаваха маркови раници за 150 лв., но не празни, а пълни. Към чантите децата получаваха също тетрадки, несесер, острилки, моливи. В квартални книжарници правеха 10% отстъпка на тетрадки, ако се купят 10 броя. Опашки за бюра по 16 лв. пък се извиха в една от големите търговски вериги.

Най-силни са емоциите покрай първокласниците. За тях родителите отделят между 200 и 300 лева за покупки. Разходите за по-големите ученици също не са малки, защото те трябва да си закупят и учебници. Комплект за VIII клас излиза около 170 лева, а за X - 120. Ако си купят употребявани, могат да спесят дори стотачка, обясниха от борсите за учебници.

Ден преди първия учебен ден продавачи на цветя вече увеличиха цените, показа проверка на "Стандарт". Вместо 4 лв. розата удари 6 лева.

На 16 септември в клас ще влязат 63 596 първокласници. Общият брой на учениците в страната пък е 755 674. До 30 септември ще продължи приемът на документи за еднократна целева помощ за първокласниците. Декларации са подали вече 38 хил. семейства, а Агенцията за социално подпомагане очаква броят им да достигне до 45 хил.

С якета на тържеството в школския двор

Слънце и облаци ще се редуват на празничния 16-и септември. Според синоптиците сутринта ще бъде доста хладна, така че на учениците със сигурност ще им трябват якета. Температурите на въздуха ще бъдат между 10 и 12 градуса, казват метеоролозите. По-късно, към обяд ще се затопли. В столицата живакът в термометрите ще скочи най-много до 20 градуса. Най-топло ще е в Сандански, където температурите ще стигнат до 24 градуса. Във вторник градусите ще се повишат, като максималните ще стигнат 26.

Като цяло през септември се очаква средните месечни температури да бъдат около и над нормата - между 18 и 21 градуса. Данните са от месечната прогноза за времето на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Към края на месеца е по-голяма вероятността времето да бъде без валежи. Средната месечна сума на валежите ще бъде около и под нормата - между 30 и 50 л/кв. м.

450 полицаи пазят децата в София

450 служители на МВР ще се грижат за безопасността в София в понеделник, 16 септември, съобщиха от вътрешното министерство. Подготовката за учебната година включва и проверките на училищните райони за маркировка, осветление и пътни препятствия за ограничаване на скоростта. Заради очаквания натоварен трафик на 16 септември от столичния КАТ обещаха и зелени вълни на светофарите.

Полицаите ще следят за безопасността на децата не само по време на първия учебен ден, но и през цялата година. За целта ще има разпределени екипи в районите на всички столични училища


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички