Вторник,

Преди първия учебен ден: Цветята скачат с 2 лв.

От: Администратор -
6862
Преди първия учебен ден: Цветята скачат с 2 лв.
A
A
A

Пазарна треска завладя родители и ученици ден преди първия звънец. Огромни опашки се извиха пред книжарници и хипермаркети в събота. Много от търговците пък пуснаха примамливи промоции за своите клиенти. В една от големите столични книжарници се продаваха маркови раници за 150 лв., но не празни, а пълни. Към чантите децата получаваха също тетрадки, несесер, острилки, моливи. В квартални книжарници правеха 10% отстъпка на тетрадки, ако се купят 10 броя. Опашки за бюра по 16 лв. пък се извиха в една от големите търговски вериги.

Най-силни са емоциите покрай първокласниците. За тях родителите отделят между 200 и 300 лева за покупки. Разходите за по-големите ученици също не са малки, защото те трябва да си закупят и учебници. Комплект за VIII клас излиза около 170 лева, а за X - 120. Ако си купят употребявани, могат да спесят дори стотачка, обясниха от борсите за учебници.

Ден преди първия учебен ден продавачи на цветя вече увеличиха цените, показа проверка на "Стандарт". Вместо 4 лв. розата удари 6 лева.

На 16 септември в клас ще влязат 63 596 първокласници. Общият брой на учениците в страната пък е 755 674. До 30 септември ще продължи приемът на документи за еднократна целева помощ за първокласниците. Декларации са подали вече 38 хил. семейства, а Агенцията за социално подпомагане очаква броят им да достигне до 45 хил.

С якета на тържеството в школския двор

Слънце и облаци ще се редуват на празничния 16-и септември. Според синоптиците сутринта ще бъде доста хладна, така че на учениците със сигурност ще им трябват якета. Температурите на въздуха ще бъдат между 10 и 12 градуса, казват метеоролозите. По-късно, към обяд ще се затопли. В столицата живакът в термометрите ще скочи най-много до 20 градуса. Най-топло ще е в Сандански, където температурите ще стигнат до 24 градуса. Във вторник градусите ще се повишат, като максималните ще стигнат 26.

Като цяло през септември се очаква средните месечни температури да бъдат около и над нормата - между 18 и 21 градуса. Данните са от месечната прогноза за времето на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Към края на месеца е по-голяма вероятността времето да бъде без валежи. Средната месечна сума на валежите ще бъде около и под нормата - между 30 и 50 л/кв. м.

450 полицаи пазят децата в София

450 служители на МВР ще се грижат за безопасността в София в понеделник, 16 септември, съобщиха от вътрешното министерство. Подготовката за учебната година включва и проверките на училищните райони за маркировка, осветление и пътни препятствия за ограничаване на скоростта. Заради очаквания натоварен трафик на 16 септември от столичния КАТ обещаха и зелени вълни на светофарите.

Полицаите ще следят за безопасността на децата не само по време на първия учебен ден, но и през цялата година. За целта ще има разпределени екипи в районите на всички столични училища


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията