Полицаи с кучета в училищния двор

Полицаи с кучета в училищния двор | StandartNews.com

При изключителни мерки за сигурност ще стартира новата учебна година. От МВР вадят двойно повече полицаи за осигуряване на първия учебен ден в сравнение с предходни подобни мероприятия. Има указания за преглед на багажа, следене с камери и специални координатори по сигурността в школата.

Координатор за връзка с МВР, камери и сензори слагат директори в сградите

Полицаи с кучета в училищния двор

Страх от атентати увеличи мерките за сигурност на 15 септември

Изключителни мерки за сигурност ще бележат първия учебен ден тази година, научи "Стандарт" от източници в МВР. Строг контрол и засилено полицейско присъствие ще има не само около училищата, но и в самите школски дворове. Така заедно с децата, родителите и учителите на тържеството по случай първия учебен ден ще присъстват и въоръжени със специално оборудване униформени. Преподаватели издадоха, че на места ще има дори полицаи с кучета, които ще душат около по обемистите раници и други съмнителни предмети, които могат да се появят в училищния двор по време на мероприятието. Вече над 3500 училища и детски градини в страната са обходени от полицията и са дадени препоръки за отстраняването на нередности и пропуски по охраната.

От месец пък се провеждат интензивни разговори между училищните настоятелства, полицията и охранителните фирми. Притесненията, както на директори, така и на родители са свързани с бежанската вълна към България и страховете от терористични актове, довериха запознати. Освен това се смята, че едно по-трайно полицейско присъствие и засилени мерки особено на първия учебен ден не биха навредили никому. В столицата отварят общо 221 училища, а 450 полицейски служители ще се грижат за сигурността. На място ще присъстват униформени, оперативни работници и представители на Детска педагогическа стая. Мерки за безопасност вече са предприети и от Пътна полиция. Близо 100 катаджии ще излязат на улицата.

Те ще застанат по кръстовищата и натоварените булеварди от столичните квартали "Надежда", "Люлин", "Младост", "Овча купел", "Левски Г" и "Хаджи Димитър" до центъра. Екипи на КАТ ще отидат и в районна на самите училища, за да се грижат за безопасното движение около тях, спазването на маркировката на пешеходните пътеки и други изисквания по Закона за движение по пътищата.

Полицаи ще вардят и около детските градини, които се намират в близост до най-натоварените булеварди. За първия звънец са проверени и обновени над 2000 пешеходни пътеки, над 100 нови са създадени. До началото на учебната година нови пешеходни пътеки ще има на територията на 9 областни дирекции на МВР. През тази учебна година всички училища в София ще имат по един координатор, който ще е в постоянна връзка с МВР за решаване на всякакви внезапно възникнали въпроси, свързани със сигурността на децата. Във всички школа и забавачки се затяга сигурността. Конкретните разписания до училищните директори са за проверка на багажа на всички посетители, скенери по входовете на училищата и записване на всеки посетител.

Охранителните се задължават да обхождат сградите и дворовете и да следят всички външни лица, влезли на територията на училищата. Поставени са камери за видеоконтрол, които освен по корпуса на сградите вече има и в коридорите и класните стаи. Указанията от МВР към частните охранители са да се обръща специално внимание на оставени без надзор чанти, куфарчета и пакети. Ежемесечно да се направи инспекция на вентилационните и асансьорните шахти. Всички коридори да се разчистят от предмети, които биха попречили на лесната и бърза евентуална евакуация на децата и учителите.

Акция на пътя до края на месеца

Тази година инициативата за детска пътна безопасност на КАТ "Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!" ще продължи до 30 септември. Наред с полицейски акции за контрол, насочени към осигуряване безопасността на децата на пътя, пътните полицаи ще влязат в училищата, за да изнасят лекции, с които да напомнят на ученици, учители и родители основните правила на пътя. 12 септември е обявен от Пътна полиция за Ден на превенцията, а на 15 септември техният призив за спазване на основните правила за движение ще е специално насочен към първокласниците. През целия месец ще има различни инициативи във всички по-големи градове на страната. Шофьорите трябва да са особено бдителни, тъй като катаджиите ще дебнат при пешеходни пътеки, спирките на градския транспорт и тротоарите около учебните заведения.

Издигат огради, оправят ключалки

Хората, които са свикнали да разхождат кучетата си или да пускат децата си да играят в дворовете на училищата след края на занятията, вече със сигурност няма да могат да го правят. Причината е, че се въвеждат още по-сурови мерки и охранителите са инструктирани да държат всичко под ключ, както и да гонят всеки, който дръзне да приближи школото извън часовете. На места се оправят всички паднали заграждения, на други направо се издигат нови огради. Поставят се нови катинари и ключалки за по-голяма сигурност. Уличните лампи и тези, които са в дворовете, също са прегледани и ремонтирани от екипи на енергото по места.

КАТ: Пазете се сами!

От отдел "Пътна полиция" излязоха с указания за учениците, които отново ще поемат към класните стаи в цялата страна. "Не забравяйте, че е важно да се научите да се пазите сами на пътя. Там вие сте уязвими особено ако сте сами и не можете да потърсите помощ от възрастен", се казва в инструкциите. Следват редица препоръки свързани със сигурността, като задължително да се пресича на зелено; изберете по-кратък маршрут от дома до училище; движете се по тротоара и т.н. Новост е препоръката да се използват светлоотразителни жилетки или елементи, които могат да се закрепват на ученическите раници. Към децата съветите са на оживените места да пресичат с основната група пешеходци или в краен случай с друг по-възрастен човек.

Бунт в Немската заради уволнен преподавател

Географът Григор Димитров пенсиониран без обяснения

Готови за бунт са част от учениците в 91 Немска гимназия в София. Причината е освобождаването на легендарен учител с над 30-годишен стаж, съобщиха читатели и разтревожени родители. Григор Димитров, който преподава география, е получил предизвестие едва тези дни, малко преди старта на учебната година, за която се подготвял, както винаги досега. Според родителите, отстраняването му е по политически причини, тъй като имал доста остър език. Той е възпитал в родолюбие и човешки ценности повече от десет поколения ученици, за него ce носят легенди в Немската гимназия. Голяма част от възпитаниците на гимназията плачат за любимия си Грегъри. "Той ни научи на много неща. Благодарение на него зная всички гари в България и столици по света", твърди ученичка в социалните мрежи. Друга добавя, че по екскурзии обичали да си пият заедно ракията и винаги разправял интересни и забавни случки. На легендарния преподавател е връчена заповед за пенсиониране, подписана от директорката на школото Вера Кантраджиева. "Изхвърли го като парцал, можеше поне да му благодари", коментират колегите на Грегъри.

"В продължение на 32 години вярно, честно и предано съм служил на Немската гимназия и учениците от Немската гимназия. Обичал съм ги безкористно и безусловно. Защото не друг, а те са тези, които формират образа на Немската гимназия да бъде най-великото училище в държавата. Обичал съм и продължавам да обичам всички мои колеги, на които съм признателен. Изключително съм признателен на една бивша директорка на Немската гимназия - една жена с изключителна професионална култура, една жена дипломат и един човек с винаги отворена врата - това е госпожа Менда Маркова", коментира самият преподавател пред сайта "Фронт". В социалните мрежи учениците вече организират подписка в негова подкрепа. Те ще настояват Грегъри да бъде преназначен дори след пенсионирането си, тъй като е много ценен кадър за училището.

Търсят се учители и пазачи

Липсата на охрана и недостатъчно осветление около училищата са сред основните проблеми в началото на учебната година във Велико Търново и областта. Това е констатирано след проверка от страна на МВР, която е извършена в 94 учебни заведения и 81 детски градини. Най-често констатираните при инспекциите нарушения са свързани с липсата на сигнално-охранителна техника, видеонаблюдение или физическа охрана, недостатъчно осветление около учебните заведения, изтрита маркировка, увредени огради. Изпратени са 46 писма за отстраняване на нередностите до кметовете на населените места и Регионалния инспекторат по образование за отстраняване на тези пропуски, за да се гарантира сигурността на децата в учебните заведения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай