"Подкрепа" иска да падне ДДС за образованието

"Подкрепа" иска да падне ДДС за образованието | StandartNews.com

София. Учителският синдикат към КТ "Подкрепа" изпрати ново открито писмо до премиера Пламен Орешарски, в което настоява за финансови политики за подобряване на бюджета на образователната система. Освен досегашното им искане за 5% от БВП за сферата на образованието, синдикалистите настояват за освобождаване на дейността на учебните заведения от ДДС и за премахването на такса смет.

Писмото е по повод актуализацията в националния бюджет, при която "учебните заведения отново не получиха очакваните финансови средства и много от училищата ще работят на санитарния минимум", заявяват от "Подкрепа". Както и в първото писмо, срокът за изпълнение на исканията е до началото на септември.

Следва пълният текст на писмото: 

До г-н Пламен Орешарски

Премиер на Република България

ОТКРИТО ПИСМО
№2
От СИНДИКАТ ОБРАЗОВАНИЕ
КЪМ КТ „ПОДКРЕПА"

Уважаеми г-н Премиер,

Синдикат „Образование" е безкрайно обезпокоен от негативното отношение на българското правителство към образователната система. При актуализацията на бюджета учебните заведения отново не получиха очакваните финансови средства и много от училищата ще работят на санитарния минимум.

Българските учители, очакват трепетно промените в системата, предложени от Синдикат „Образование" през месец септември. Много е важно да се осигурят поне 5% от БВП за образование.

Трябва да се преосмисли и изработи национална финансова политика, която да приоритизира българското образование и запазва училищните бюджети за образование.
Г – н Орешарски, вие трябва да инициирате незабавни законодателни промени с които да преведете българското образование в европейските традиции. Първата мярка трябва да бъде освобождаване на образователните услуги и всички финансови операции на учебните заведения от ДДС. Третирането на училища и детски градини като производствени предприятия е крайно неприемливо и порочно, и освобождаването от ДДС, ще даде възможност на директорите да съхранят от и без това оскъдните си бюджети. Когато учебно заведение купува или предоставя образователен продукт, не трябва да му се начислява ДДС, защото така държавата източва бюджета на образователната система.
Освен това трябва да се освободят всички учебни заведения от такса смет. Някои общини спекулират и определят непосилни такси за смет достигащи до 80 000 лева.
Затова Синдикат „Образование" предлага незабавно да се отмени този налог към българските училища, с което да се демонстрира приоритета към образователната система.
Друга много важна мярка, която трябва да се приеме е определяне на размер на стандарт на общините, който да предоставят на детските градини за издръжка. Сега практиката е самите общини да определят този размер и затова той варира от 840 лева в община Бургас да 0 лева в някои общини.
Г – н Премиер, българските учители и ученици очакват вашият отговор и действия, относно предложенията на Синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" за по – добро българско образование до месец септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай