Плевнелиев със 7 правила към абсолвентите в АУБ

Плевнелиев със 7 правила към абсолвентите в АУБ | StandartNews.com

Благоевград. Искам да споделя с вас 7 прости, но важни правила, които ми помагат в работата. Надявам се да са полезни и за вас. Първо – имайте приоритети. Второ – имайте ценности. Трето – винаги мислете в перспектива. Четвърто – търсете съгласие. Пето – изграждайте доверие. Доверието е в основата на всеки успех. Шесто – създавайте собствени инициативи. Аз бях министър на трите магистрали, сега съм президентът на иновациите, електронното управление и енергийната ефективност. Седмо - не обещавайте много, но спазвайте обещанията си. Хората са мъдри и не очакват чудеса. Те биха оценили високо честността на политиците. Това бе акцентът в словото на президента Росен Плевнелиев към абсолвентите на Американския университет в Благоевград на тържествената церемония по дипломирането им в неделя. Държавният глава бе официален гост на събитието.

„Това, което да вчера сме смятали за немислимо, вече се случва. Готлиб Даймлер преди 100 г. е смятал, че светът няма да има нужда от повече от 1000 дизелови двигателя, а Хенри Форд е вярвал, че ще продаде не повече от 10 000 автомобила. Само преди 15 г. нямаше евро, интернет, мобилни телефони, преди 10 г. нямаше социални мрежи. Светът е включил на бърза скорост в своето развитие", каза още Плевнелиев. Той сподчерта, че българската икономика е малка, но отворена и търгуваме с целия свят. България е член на НАТО и ЕС, което е изпълнен стратегически приоритет и цивилизационен избор, който гарантира сигурност, демокрация и човешки свободи.

„Но не всички промени са положителни. Днес виждаме как в Европа все още е възможно да се прекрояват държавни граници едностранно, със сила и в противоречие на международния правов ред. Как основни ценности могат бъдат поставени под въпрос. Никой друг век не е давал такава голяма роля на гражданите, на обществото и на политическите процеси. Свободата е ценност и съзнателен избор да вършим добро, да надграждаме, а не да разваляме постигнатото от поколението преди нас. Да гледаме напред, а не назад. Доброто да надградим, а лошото да подобрим. Мислещите и активните граждани могат да променят света към по-добро. В бъдеще само нациите, притежаващи дългосрочна визия и качествена образователна система, ще бъдат успешни. Нужно е стратегическо мислене. България е на прав път. Въпросът е колко бързо да се развива", каза държавният глава.

Оратор на церемонията пък бе посланикът на САЩ у нас Марси Рийс, сред гостите бе нашият посланик в Америка Елена Поптодорова. В края на церемонията 242 бакалаври от двадесетия випуск на АУБ получиха своите дипломи под аплодисментите на близки и гости. Те ознаменуваха важния за тях момент с хвърляне на шапките /б.а.-маламашките/ във въздуха и с радостни възгласи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай