Събота,

Пчелите може би измират от тютюнев вирус

От: Failed to load user -
2296
Пчелите може би измират от тютюнев вирус
A
A
A

Ню Йорк. Тайнственото масово измиране на пчелите от 2006 година насам може да бъде свързано с бързо мутиращи вируси от тютюневи растения, които са прескочили на соеви растения и оттам на пчели, според ново проучване, пише The New York Times.

Изследването, публикувано в онлайн версията на научното списание mBio, установява, че увеличаването на смъртните случаи, което започва през есента и достига пик през зимата, съвпада с увеличаване на инфекции с вариант на вируса TRSV (Tobacco ringspot virus).

Вирусът се разпрострянава чрез полена, който пчелите използват за производството на "пчелен хляб", с който се хранят ларвите.

Учените все пак предполагат, че и други фактори, като вируси, паразити, и вредни ефекти от пестициди, допринасят значително за заболяването и смъртните случаи в пчелните колонии.

Инфекцията на пчелите от тютюневия вирус е първият случай, в който вирус прескача от цветен прашец на пчели. Около един на всеки 20 растителни вируси може да бъде намерен в цветен прашец.

Вирусът е РНК вирус- обикновено една нишка на генетични материали - който мутира по-бързо от други патогени, и така е особено добър в преодоляването на имунната система. При хората, заболявания, причинени от РНК вируси включват СПИН, грип и някои щамове на хепатит.

Бързата степен на мутиране на РНК вирусите им позволява да прескачат от вид на вид по-бързо от конвенционалните патогени, като тютюневият вирус се е предал от полена на пчелите, също както грипът се е предал на хората от прасета и пилета.

TRSV атакува нервната система на пчелите. А изследването на десет различни колонии в лаборатории на Департамента по земеделието на САЩ е установило, че броят на заразените пчели стига до 22.5% през зимата от едва 7% през пролета.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички