Пари срещу седенки

Пари срещу седенки | StandartNews.com

София. Повече пари за наука, повече пари за образование, повече пари за учителите. Имаше времена, когато им казваха да си разтурят седенките. Хората трябва да си избират. Това заяви премиерът Бойко Борисов при връчването на 26 договора за над 16 милиона лева на университети. Парите са за развитие на електронни форми на дистанционно обучение и се отпускат по Оперативна програма „Развитие на човешки ресурси”.

За целия проект са предвидени 30 милиона лева за 50 договора на висши училища и факултети. Останалите 24 договора ще бъдат сключени до края на октомври. Всеки от одобрените университети получава финансиране до 800 хиляди лева за електронното обучение.

Образованието е приоритетно за правителството, отбеляза Борисов. По думите му, докторантите ще взимат 20 000, за да правят наука. Надявам се всичко това във времето да се мултиплицира и да даде своите резултати, допълни той.

20 млн. лв. допълнително се насочват към образованието тази година. Субсидията на висшите учебни заведения се увеличава, каза просветният министър Сергей Игнатов. Това, което успяхме да договорим е 100% пряко финансиране за всички участници. Много е важно, че няма да има държавно съфинансиране, всички пари ще са от Европа. На всеки три години ще се прави ревизия и ще се договарят условията. Влизаме в режим на един добър бюджет за страната, обясни Игнатов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай