Петък,

Отчетоха тревожна грамотност сред 15-годишните

От: Администратор -
1048
Отчетоха тревожна грамотност сред 15-годишните
A
A
A

София. Изследване на грамотността на 15-годишните ученици е показало тревожно слаби резултати. Това стана ясно от образователният министър Анелия Клисарова. Тя участва в кръгла маса в Технически университет- София по теми на висшето образование, връзката му с бизнеса и иновациите в IT технологиите.

"Много сериозен и много тревожен проблем - най-важното е сега да направим един анализ защо имаме такива резултати, в МОН от известно време се разработва и една нова стратегия за намаляване функционалната неграмотност на българските деца", обясни тя, цитирана от БГНЕС.

"Моето мнение е, че децата могат да решават задачи, справят се с формулите, но не могат да ги прилагат в живота, в практиката или просто не сме ги научили достатъчно да мислят, продължи тя. В тази връзка особено място ще има законът за средното образование, защото той дава възможност за нови учебни програми", продължи коментара си Клисарова. И изтъка, че учениците на тази възраст трябва да имат мотивирано творческо мислене, да правят различни анализи, да бъдат комуникативни, както и като предприемачи.

Залагам много на учебните програми и на качеството на външното оценяване, каза още министърът. И увери, че от мотивация се нуждаят както учениците, така и учителите. "Още от утре трябва да започнем да мислим и действаме по тези въпроси, защото в образованието нещата не се случват бързо, каза още министърът пред медии.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички