Отчетоха тревожна грамотност сред 15-годишните

Отчетоха тревожна грамотност сред 15-годишните | StandartNews.com

София. Изследване на грамотността на 15-годишните ученици е показало тревожно слаби резултати. Това стана ясно от образователният министър Анелия Клисарова. Тя участва в кръгла маса в Технически университет- София по теми на висшето образование, връзката му с бизнеса и иновациите в IT технологиите.

"Много сериозен и много тревожен проблем - най-важното е сега да направим един анализ защо имаме такива резултати, в МОН от известно време се разработва и една нова стратегия за намаляване функционалната неграмотност на българските деца", обясни тя, цитирана от БГНЕС.

"Моето мнение е, че децата могат да решават задачи, справят се с формулите, но не могат да ги прилагат в живота, в практиката или просто не сме ги научили достатъчно да мислят, продължи тя. В тази връзка особено място ще има законът за средното образование, защото той дава възможност за нови учебни програми", продължи коментара си Клисарова. И изтъка, че учениците на тази възраст трябва да имат мотивирано творческо мислене, да правят различни анализи, да бъдат комуникативни, както и като предприемачи.

Залагам много на учебните програми и на качеството на външното оценяване, каза още министърът. И увери, че от мотивация се нуждаят както учениците, така и учителите. "Още от утре трябва да започнем да мислим и действаме по тези въпроси, защото в образованието нещата не се случват бързо, каза още министърът пред медии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай