От Аристотел до Ректората

От Аристотел до Ректората | StandartNews.com

Проф. Анастас Герджиков ще опита да реализира идеите, които лансира като зам.-министър

Филолог ще чертае бъдещето на Софийския университет. Алма матер спази наложилата се в последните над 10 г. традиция и отново избра хуманитарист за свой ректор. Проф. Анастас Герджиков обаче има и доста управленски опит, натрупан като зам.-министър по време на управлението на Симеон Сакскобургготски и в периода 2008-2009 г. като шеф на фонд "Научни изследвания".

В последните 4 г. той бе и заместник-ректор

на университета.

Въпреки че на него гледаха като на продължение на статуквото поради факта, че е бил член на досегашния ръководен екип, Герджиков всъщност даде сериозна заявка за промени в работата на университета, както и на неговото лице пред света. Като ректор той ще получи и шанса да осъществи някои от идеите си, лансирани на поста зам.-министър, но неосъществени докрай. Най-сериозното предизвикателство пред него ще бъде финансовата стабилизация на университета, макар че той поема поста в момент, когато се очертава нарастване на финансовите потоци, които ще потекат към СУ заради високия му рейтинг. Една от нереализираните му досега идеи е диференциране на финансирането не само на държавно ниво, а и вътре в университета. Герджиков обещава по-високи заплати на хората, които имат и по-висок преподавателски и научен принос. Както и назначаване на финансов мениджър, който да получи по-широки правомощия при управлението на университетските пари.

Хора, работили с Герджиков, разказват, че той е изключително делови и винаги се стреми да свърши започнатото по най-ефективния и добър начин. Има отлично чувство за хумор, както и умение да реагира гъвкаво и да се вслушва в чуждото мнение. Неслучайно новият ректор заяви пред академичната общност, че вратата му е отворена за колегите,

защото 400 души с идеи са по-добър вариант от 50

По време на дебатите са ректорския пост той показа, че умее не само да се вслушва в поставените проблеми, но и да реагира доста точно на провокативни въпроси.

Анастас Герджиков завършва средното си образование през 1982 г. в Националната гимназия за древни езици и култури, след това класическа филология в СУ "Св. Климент Охридски". През следващата година продължава следването си в Хумболтовия университет в Берлин, където се дипломира като магистър през 1990 г. с работа на тема "Аристотеловата критика на Платоновите политически произведения". Той е първият преводач на български език на Аристотеловата "Поетика".

Специализирал е в Австрия и Германия. От 2008 г. е професор по антична и средновековна литература, води лекции по латински език и римска литература в Катедра "Класическа филология" на СУ "Св. Охридски". Научните интереси на Анастас Герджиков са в областта на римската литература и политическата теория на античността и средновековието. Автор е на 4 монографии и на над 40 студии и статии в областта както на античната литература, така и на висшето образование. В момента, въпреки административната си натовареност, работи върху статия за поетическите идеи през Античността. В свободното си време релаксира с книги и филми, а

любимото му четиво е "Спасителят в ръжта"

на Селинджър. Обича както класическа музика, така и прогресив рок.

При встъпването в длъжност досегашният ректор на университета проф. Иван Илчев му връчи символично ключа на университета, за да го отвори към света. Съвсем несимволично едно от първите неща, които проф. Герджиков направи, бе да отвори заключения от дълго време вход на Алма матер откъм метрото. Той бе затворен след студентската окупация с оглед на това да предотврати нови опити за овладяване на Ректората от протестиращи студенти. Остава да видим как ще се случи и отварянето на Алма матер към света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай