От 15 септември: Хайки за мъртви души в клас

От 15 септември: Хайки за мъртви души в клас | StandartNews.com

Министърът на образованието проф. Тодор Танев свика на съвещание шефове на просветни инспекторати и директори, за да обяви основните задачи през новата учебна година. Една от тях е проверяването на школата за ученици, които са записани само фиктивно в класните стаи.

Младеж се водел на училище, полицията го обяви за национално издирване

Инспектори проверяват дневниците изненадващо, наказват директорите

Просветното министерство започва изненадващи проверки за "мъртви души" в училище от 15 септември. На шефовете на регионалните инспекторати по образованието е наредено до първи септември да разработят мерки срещу фиктивно записаните ученици. МОН е открил и специален линк на страницата си, на който могат да бъдат подавани сигнали за деца, които не посещават училище, но въпреки това се водят учещи в него. Вече има подадени сигнали от Ихтиман и Пазарджик, директорите са дадени на дисциплинарна комисия, посочи пред "Стандарт" заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

В много от училищата директорите продължават да водят в списъците си "мъртви души" и дори лично дават указания на учителите да не им се пишат отсъствия. Понякога в дневниците срещу имената на тези деца има дори написани оценки, въпреки че кракът им не е стъпвал в класните стаи. Една от причините това да се случва са делегираните бюджети, тъй като училището се притеснява да не загуби част от субсидията си и да няма с какво да плати учителските заплати, ако изключи тези деца. Затова на инспекторите ще бъде наредено да правят по-чести и изненадващи проверки в училищата като превенция срещу "мъртвите души".

"Дали сме препоръка, дори ако проверката на инспектората е заради нещо друго, въпреки това да се проверяват дневниците и да се сравняват отсъствията с присъстващите в класните стаи ученици", посочи Кастрева. По нейните думи отговорността на директори и учители в тези случаи е споделена. "Учителят носи отговорност за детето. Ако нещо се случи с него, докато не е в класната стая, и въпреки това няма отсъствие, той е отговорен, че не е отразил липсата му", посочи Кастрева. За случаи на фиктивно записани ученици санкции ще налагат и шефовете на регионалните инспекторати.

По думите на Кастрева в основното училище една от честите причини за наличие на "мъртви души" е гурбетът. Родителите заминават за няколко месеца на работа в чужбина и вземат детето със себе си, а учителите не му нанасят отсъствия, защото знаят, че ще се върне. Неотдавна и от фондация "Риск монитор" изнесоха подобни данни, като подчертаха, че дори и детето да бъде записано в училище някъде в чужбина, докато е било с родителите си там, когато си дойде, често му се налага да повтаря класа.

В гимназията пък по-често фиктивно записаните ученици се дължат на факта, че те се демотивират да учат. След 16-годишна възраст много от тях често започват работа и спират да се появяват в класните стаи. Директори разправиха за случай, в който ученик бил обявен за общонационално издирване във връзка с криминален случай, а се оказало, че училището не му е нанесло нито едно отсъствие, въпреки че не е стъпвал в класната стая. Изключили го едва когато МВР се заинтересувало от това къде е момчето.

Сложиха временен шеф на научния фонд

Просветният министър Тодор Танев назначи временен шеф на фонд "Научни изследвания", след като предишният бе арестуван. Миналата седмица стана ясно, че управителят на фонда Николай Христов е в ареста по обвинение в убийство.
Новият и. д. началник се казва Геновева Жечева, началник на отдел "Транснационални научни инициативи" в дирекция "Наука". До момента тя представляваше МОН в ръководството на научния фонд. Назначаването на титуляр се отлага. Ще бъде отложено и обявяването на нова конкурсна сесия на фонда след разработването на ясни правила за нея. Стана ясно, че Министерството на финансите е върнало предишните правила, които Христов е възложил на външна фирма. Заради това около 7 млн. лева ще останат нераздадени. Има и идея фондът да бъде закрит в този си вид и да стане част от нова Агенция за научни изследвания и иновации, в която ще се влее и фондът за иновации. Неотдавна одит на МОН откри данни за източване на пари от фонда.

Ровят и в общежитията

Не само училищата, но и ученическите общежития в Пиринския край ще бъдат проверявани за "мъртви души". Служители на Регионалния инспекторат по образование в Благоевград ще влизат не само в учебните заведения, но и в сградите, където са настанени възпитаници на различни гимназии. "Контролът ще е постоянен, това ще е приоритет в работата ни от новата учебна година. Има данни, че в ученическите общежития също се водят много ученици и по документи са пълни с деца. Но действителността е различна - някои от тях са полупразни, учениците са по частни квартири, като никой не знае къде точно живеят.

Целта обаче е да не се съкращават възпитатели, макар учениците да са реално много по-малко от списъците в документацията", разкриха инспектори от РИО - Благоевград. Ще се правят изненадващи проверки в 14-те общини, за да се установи има ли "мъртви души" в училищата и гимназиите. "Тази учебна година ще осигурим необходимия ресурс, за да правим въпросните инспекции. Ще проверяваме най-често рисковите учебни заведения - където има повече ученици от ромски произход, в малките населени места", заяви началникът на РИО - Благоевград Ивайло Златанов. И едно дете да отсъства от занятия, а се води, че е там, е огромен проблем, затова ще вземем всички мерки да не позволим да продължи тази порочна практика, допълни той.

По 80 се бият за място на учител

Учители вече трябва да пишат мотивационни писма и да представят професионално портфолио при кандидатстване за работа. Някои от училищата са поставили това като изискване при подаването на документите за кандидатстване. 119 СОУ например иска от преподавателите да посочат в заявлението си ясна и точна мотивация за заеманата длъжност, а трудовата автобиография може да бъде заменена с портфолио. Директори разказаха, че за някои от обявените места се появяват до 80 кандидати, които трудно биват пресявани. Най-често обявяваните работни места в сайта на столичния просветен инспекторат в момента са за учители по чужди езици, както и по предмети, преподавани на чужд език. В момента освен по традиционните езици се търси преподавател и по японски за 18 СОУ.

Частни и математически гимназии в Топ 10

Само две държавни училища сред първите двайсет, сочат резултатите от изпита след 7 клас

Само частни училища и математически гимназии превзеха Топ 10 на школата у нас според резултатите на изпитите от 7 клас. Те си поделят поравно челната десетка - в нея са точно пет математически и пет частни школа.
На първо място се класира столичното частно основно училище "Света София", показва класация, направена от сайта danibibon. Веднага след него от второ до пето място се нареждат математически гимназии. Начело на списъка им е Софийската математическа гимназия, следвана от математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна. Четвърта е математическата в Пловдив, а пета - тази в Стара Загора. На шесто място се класира Първо частно прогимназиално училище в Бургас, следвано от Първа частна математическа гимназия в столицата. Осми и девети са частните училища "Веда" и ЕСПА в София, а десета - математическата гимназия в Русе.

Първото държавно нематематическо училище, което попада в Топ 20, е Националното училище по културата в Горна баня, което е на 15-а позиция. Веднага след него е училище "Петко Рачев Славейков" във Варна. Извън тях в Топ 20 няма други държавни и общински школа, които да не са с профил математика.
Според класация само на софийските училища пък седем от училищата в челната десетка са частни. В нея освен посочените горе са и "Евростар", Българско школо" и "Дорис Тенеди". Освен СМГ и училището в Горна баня, в десетката е влязло и още едно общинско школо - 107 ОУ, което има договор с НПМГ и подготвя кадри за нея. Сред последните в класацията по традиция вече от няколко години са предимно ромски училища, като на последното място е 106 ОУ "Григорий Цамблак" в квартал "Левски".

Сливат паралелки в Кърджали

79 са поднормативните и слетите паралелки в Кърджали за новата учебна година. Техният брой беше утвърден от общинския съвет на града.
Предстои да се дофинансира едно училище с 40 на сто, където общият брой на учениците в паралелките от първи до осми клас е до 40 ученици. Дофинансират се също 9 училища с 20 на сто съгласно единния разходен стандарт за брой ученици, допълващи поднормативните паралелки до нормативни. Ще бъде внесено в Регионалния инспекторат по образованието мотивирано предложение за разрешаване на 19 самостоятелни и 7 слети поднормативни паралелки с по-малко от 10 ученици в паралелките за 2015/2016 учебна година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай