Оптимизират училищните бюджети

Оптимизират училищните бюджети | StandartNews.com

Албена. Делегираните бюджети няма да отпаднат, а ще бъдат оптимизирани, заяви пред журналисти в Албена министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.

„Считаме, че делегираните бюджети изпълниха своята роля, но създадоха една диспропорция между малките и големите училища. Училищата с повече ученици са в по-добро състояние. Затова сега обмисляме оптимизация. Формулата е почти готова и до края на месеца ще бъде представена. Тя е за стимулиране именно на малките училища, когато делегираният бюджет няма да зависи само от броя ученици, а и от това къде е разположено училището, в какъв район се намира, колко е отдалечено от друго средищно или от друго основно училище, какви са децата – имат ли специални образователни потребности. Това ще внесе като бонуси при делегираните бюджети и т.нар. принадена стойност. Работим заедно с икономическия екип и с дирекциите на министерството да оценим приноса на учителите за развитието на децата. Идеята е в тези училища, където има най-голям принос, да има и по-добър коефициент, да получат повече средства. Увеличението ще е различно, няма да се еднакво за всички малки училища. Разработват се сериозно два варианта, които могат да влязат, а именно: какви резултати е показало даденото училище при външното оценяване след 4 клас и след 7 клас. Ако след 4 клас само 30 процента са покрили този норматив, а в 7 клас този процент е вече 70, то това е една много важна и отговорна работа на учителя да може да обучи така тези деца и заслужава по-голям бонус", обясни още проф. Клисарова.

Според нея, учителите са достатъчно, но тревожното е, че само 3 процента от всички учители са на възраст до 29 години. Затова ще бъде разработена нарочна програма за мотивиране на младите хора към учителската професия.

„Изключително важно е да повишим възнагражденията на учителите. Това, от една страна ще стане чрез новата рамка на финансиране чрез делегираните бюджети. В преговори сме и със синдикатите да има такова повишаване на учителските заплати. Но, трябва да кажем, че освен учителските заплати, ако имаме хубави, привлекателни училища, нормална работна среда, ако дадем възможност за едно нормално кариерно развитие и непрекъсната квалификация, при което да се получават и бонуси, ако направим така, че да има социален пакет за младите учители, мисля, че ще можем да ги привлечем", допълни проф. Клисарова.

Обществото има нужда от професии като шлосери и заварчици, каза още Клисарова по повод оплакванията на бизнеса за разминаване между произведените от образованието специалисти и нуждите на компаниите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай