Обсъждат стратегията за висшето образование

Обсъждат стратегията за висшето образование  | StandartNews.com

София. Премиерът Пламен Орешарски и министърът на образованието Анелия Клисарова ще се срещнат със студенти за обсъждане на проекта на стратегия за развитието на висшето образование в Република България за периода 2014-2020 г.

Студентите са поканени за участие чрез Националното представителство на студентските съвети. Стратегията предвижда стимулиране на създаването на специалисти в инженерно-техническите, природните и педагогическите науки и да се осъществи взаимодействие между висшето образование и бизнеса, съобщава БНТ.

В момента висшистите у нас са едва 27 % от българите до 34 години. Целта е към 2025-та те да станат 34-36 на сто. Затова стратегията предлага разширяване на входа и строг контрол на изхода на ВУЗ-овете. Като дългосрочна цел стратегията залага двойно по-голямо финансиране на образованието. През 2020 година за него ще се заделя 6 на сто от Брутния вътрешен продукт при 3,8 % отпуснати за догодина. До 15 януари трябва да има ясни становища относно предложенията в сферата за развитие на образованието у нас.

Проектът беше обсъден преди седмица със Съвета на ректорите, които като цяло я одобриха, но се противопоставиха на предложението да се раздели академичното от финансовото ръководство и да бъде въведен Университетски борд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай