Обособяване на часовете по български и литература

Обособяване на часовете по български и литература | StandartNews.com

София. Часовете по български език трябва да се обособят от часовете по литература, за да има физическо време и за едното, и за другото. Това каза в интервю за Агенция „Фокус" проф. Боян Вълчев, преподавател в Софийския университет "Св.Климент Охридски".

„Не си представям, че ще има повече часове по български език, но тези, който са предвидени, действително да се употребят за български език, защото те в момента не се употребяват за това. Това е големият проблем", каза проф. Вълчев. В университета се учи методика на преподаването по български език и методика на преподаването по литература, посочи той. Студентите, които са бъдещи учители, изучават и двете специалности. Когато се явяват на държавен изпит, едните пишат по литературна тема, а другите – на езикова тема.

„Ние по принцип имаме „материала", от които ще станат специализирани учители, т.е. ще си има специализиран учител по български език и специализиран учител по литература. И предвиденото в учебните планове и програми време за едното няма да се прелива в другото, а ще се използва по предназначение", каза още проф. Вълчев.

Проблемът е в нашето мислене. „Ние си представяме, че езикът единствено се реализира чрез литературата. Езикът се реализира в много други области, а литературата е само една от най-тесните области, в които се реализира езикът. Не бива да си представяме, че като се разделят двете ще се получи срив. А те и в момента не са събрани заедно, само битуват под един покрив, без да са действително събрани, без да има мостове между тях", каза още той.

Според Вълчев няма да има никакъв срив и нещо по-сложно, ако се разделят двете. „Така и учебните програми ще могат да се изготвят така, че времето за литературни занимания да стига, а не каквато е практиката сега: Щам времето за литература не стига (а то никога не стига!), ще го компенсираме, като вземем времето за занимания по български език", посочи проф. Вълчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай