Четвъртък,

Нови европрограми финансират иновациите и образованието

От: Failed to load user -
Нови европрограми финансират иновациите и образованието
A
A
A

София. Две нови оперативни програми ще финансират проекти в сферата на иновациите и на образованието, съобщи президентът Росен Плевнелиев. „Работим по новата оперативна програма „Наука и иновации за конкурентоспособност". Тя скоро ще бъде подложена на широко обществено обсъждане. Освен тази програма, България за пръв път ще вдигне летвите в сферата на образованието. Ще поискаме пари от еврофондовете за нова оперативна програма – „Наука и образование за интелигентен растеж". Тя ще бъде готова до 4 седмици и очакваме широко обсъждане", обясни президентът, цитиран от Агенция „Фокус".

По думите на Плевнелиев служебното правителство работи усилено по закона за иновациите. Първият проект трябва да бъде готов до 3 – 4 седмици.

Той напомни, че предстои да бъде създаден и национален иновационен борд. „Бордът ще формира стратегиите в различните клъстери на управлението до 2020 г. За пръв път в нашата история в последните 20 години БАН, Селскостопанска академия, българските предприятия, институти и университети ще седнат заедно", посочи Плевнелиев.

Плевнелиев добави, че ще има и национален иновационен фонд, който ще бъде подкрепен със средства от националния бюджет.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички