Неделя - учебен ден при сигнал за бомба

Неделя - учебен ден при сигнал за бомба | StandartNews.com

София. При фалшив сигнал за бомба, най-добре е децата да отучват пропуснатия ден в неделя. Това предлага Иван Бояджиев, експерт по сигурността в Столична община пред Фокус.

Открай време учим директорите на училища, щом има бомбена заплаха и е евакуирано училището, децата да учат в събота или неделя, даже по-добре е да ги накарат да учат в неделя, каза Бояджиев.

В дългогодишната му практика най-често децата са тези, които подават фалшивите сигнали, но имало и случаи, когато се обаждат баби дядовци, за да спасят внуците си от контролно или изпит.

Полицията залавя „телефонните терористи”, но нищо не могат да им направят, освен отнемането на телефонния пост, което не става. Аз гарантирам, че ако се направи този опит, след едно неделно учене, но сериозно, без да се приемат извинителни бележки и с пълни часове, следващ път никой няма да се обади със сигнал за бомба, убеден е Бояджиев.

При сигнал за бомба хората трябва да се евакуират без паника, защото тези, които се развикат, създават допълнително напрежение и често има пострадали ученици, с изкълчени крака и ръце, именно от паниката. Има ли заплаха от бомба се обявява по високоговорителя, евакуират се децата и се продължава занятието в събота или неделя, уточни експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай