Не пускат в училище след часовете

Не пускат в училище след часовете  | StandartNews.com

Просветното министерство е изготвило карта на сигурността в училищата, за да е ясно кои от тях са най-уязвими. Държавата ще инвестира първо в тяхната сигурност, като за целта са отделени 1,5 млн. лева. Предвижда се монтиране на паникбутони на входа, както и турникети, през които учениците могат да минават с електронни карти.

Министър Меглена Кунева е разпратила и заповед, с която иска контролиран достъп в училищата по време на часове и никакъв достъп на външни лица в извънучебно време. Разпоредено е да бъдат вдигнати огради на училищата, където такива няма. Броят на училищата, които са с ограничен достъп на външни лица и в които дворът се заключва, е 1043, сочи картата. Тези със свободен достъп на външни лица до двора са 1515.

От 2557 училища в цялата страна видеонаблюдение в двора има в 1456, а в двора и в сградите - в 1740. Общият брой на училищата в цялата страна, в които няма никакво видеонаблюдение, е 621. Те са предимно малки училища в малки населени места. В София камери няма само в 14 училища, посочи Кунева. Общо за страната училищата, в които охраната е на щат, са 916, а училищата с пазачи от охранителна фирма са 658.
Стела Стоянова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай