Наш "ловец на глави" с академия за лидери

Наш "ловец на глави" с академия за лидери | StandartNews.com

Мариян, брат му Георги и приятелят им Андрей решиха сами да създадат нов вид образование

През 1999 година едно 16-годишно българско момче каца на летището в Манчестър. Идва да учи на Острова, но не познава никого там. И за капак, по пътя му загубват багажа. Мариян Темелков взема едно такси и, не знаейки къде да отиде, казва "Карайте към университета". Защото е взел решение още на 14 години - ще учи тук. Днес Мариян е "ловец на глави" в една от световно известните бутикови компании, които назначават специалисти за милиони. И е решил да намери допирна точка между кариерата си и онова, което истински го вълнува - образованието. Като създаде в родния Гоце Делчев учебен център, който да предлага образование от нов тип.

Мариян и брат му Георги отрано са закърмени с пътувания - родителите им са предприемачи в Гоце Делчев, занимават се с различни дейности и са се постарали да създадат и у децата си дух на търсене - да изпробват нови идеи. Години по-късно двамата, заедно с приятеля им Андрей Илиев, решават да покажат, че предприемаческият дух инвестира не само в молове и ново строителство. Или пък в шивашки фирми - другия бизнес, който изобилства в Гоце Делчев. И решават да направят нещо, което не съществува там - обучителен център, който да събере най-доброто от няколко образователни системи. И да даде на младите хора онова, което университетът не им дава.

И тримата са изкушени от това да внесат някаква промяна в образованието, като всеки е стигнал до тази идея по различен път. Георги например завършил психология и открил пробойни в начина, по който се взема диплома у нас. Андрей се лутал най-дълго - първо завършил Техническия университет, но след получаването на дипломата се чувствал точно толкова неориентиран, колкото и преди. Записал Българска филология, после учил малко в Испания. В един момент му се натрупали пет университета, а все още не знаел какво ще прави с живота си. "Установих, че никъде не получавам оня вид образование, който търся. А когато не намираш едно нещо, значи трябва да го създадеш".

Мариян пък има най-голям опит с чуждите образователни системи. И е видял, че и в тях не всичко е розово. Когато през 1999 година отива в Англия, там дори не знаят как функционира българската образователна система и по какъв начин биха могли да признаят дотогавашното му образование. Първоначално дори не получава виза, но успява от втори опит. По-късно, в университета, той помага да разработят методиката, по която да приравняват българското образование към изискванията на Острова. "Консултирал съм около 50 кандидат-студенти от България, които дойдоха да учат в Англия. При това - във време, когато все още нямаше фирми, даващи консултации за образование в чужбина", разказва Мариян. "Някои от тези хора по-късно се издигнаха, станаха дори министри".
Видял, че основната разлика в двата типа образователни системи е в това -

"от коя страна е широка фунията"

"Българското образование слага сито на входа, но влезеш ли веднъж, няма начин да не завършиш. Фунията е широка на изхода, а тясна на входа. Във Великобритания е обратното - влизаш лесно, но дипломирането е трудно", разказва той. Мариян учил и половин година във Франция по програма "Еразъм" и след това решил, че може да комбинира и пренесе най-доброто от трите образователни системи у нас. Паралелно с това се отказал от кариера в инвестиционното банкиране, за да работи като "ловец на мозъци". "Ние не сме фирма за подбор на персонал. Избираме си хората, с които да говорим, след като правим предварителни проучвания за тях. И те най-често са лидери". В момента той вече е управляващ партньор във фирмата си и затова ръководенето на учебния център у нас е поверено на брат му Георги. Андрей Илиев пък ще отговаря за обученията.

Всъщност, идеята им е преживяла родилни мъки повече от десет години. През 2005 година тримата отиват в общината на Гоце Делчев и предлагат да купят отдавна нефункциониращата градска баня. "Беше времето на строителния бум и затова много се учудиха, че искаме да правим образователен център. Питаха ни не искаме ли да строим и ние. Но в крайна сметка ни я продадоха. Имаше обаче доста конкуренти, които искаха да купят банята за друго". Тогава за първи път видели българската бюрокрация в действие - трябвало да променят предназначението на обекта, после пък да изчакат обжалванията от конкуренцията, за да започнат най-сетне да градят. Всъщност, оказало се, че е едва ли не по-лесно да купиш празен терен и да го застроиш, отколкото да преустроиш някогашната баня в съвременна сграда, при това удобна за всякакъв тип обучения. Тя отвори врати едва преди няколко дни. "Искаме да се фокусираме върху това, което хората не получават като подготовка другаде. Студентите например

получават знания по специалността

но не и уменията да работят в корпоративна среда, нито пък да си подготвят CV-то така, че то да изтъкне най-доброто у тях. А много често след завършването на университета са още по-неориентирани отпреди какво искат да правят. Те са едната ни целева група", разказват тримата. Другата са предприемачите - както фирмите, които организират тиймбилдинги, но искат те да бъдат нещо по-различно от колективното дърпане на въже. А също и хората, които имат малък бизнес, но искат да се разширят и да започнат нещо ново, а не знаят как да планират, как да си направят маркетинга, как да наемат нови хора. "Ще започнем с предлагането на уикендови обучения, но освен това ще предложим и лидер-академия", разказва Мариян. Тя ще комбинира основното от два типа обучение - за личностно развитие и за бизнес умения. При това лекторите ще бъдат хора, които наистина имат личен опит в тези неща. При откриването например присъствал мениджърът на Вайбър за Източна Европа, който е българин. "Хората, които са постигнали успех, имат желание да споделят с околните как се достига до него", разказват те. "Когато човек има пред себе си личния пример на някого, се получава оня домино ефект, който търсим", споделят тримата. Мечтата им е да създадат накрая такъв тип обучения, при които хората да бъдат

наемани направо на финала на курса

от работодателите. Освен това ще направят и нещо като "виртуална класна стая" - всеки, който е минал през обучение, ще може да поддържа връзка и да доучва нещата, които са му интересни, онлайн. От своя страна, така и те ще видят били ли са полезни за успеха на някого. "В България няма ментори, или поне много малко хора имат такива. А 90 на сто от успелите хора твърдят, че са имали такива. Искаме с академията за лидери да наложим и идеята за менторството, което помага за успеха ти", разказват те. Паралелно с обученията ще се предлагат и турове в околните места - било към вълшебните Лещен и Ковачевица, било към екоселището Омая, чиито къщички са като извадени от "Семейство Флинтстоун". Предстои да се види как идеята ще проработи в български условия. И дали е възможно трима ентусиасти да открият онова, което липсва на родното ни образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай