Неделя,

Над 40% от студентите учат право и икономика

От: Администратор -
1442
Над 40% от студентите учат право и икономика
A
A
A

Варна. Повече от 40% от студентите в страната учат право, икономика и администрация или подобни специалностии в тези области.

Броят на желаещите да завършват физика, химия или машиностроене е минимален - това каза във Варна Мария Фъртунова, началник на дирекция в МОН, която представи проект за Стратегия за развитие на висшето образование до 2020 г, предаде bTV.

В момента в 51 висши учебни заведения в страната учат 243 065 младежи, а академичният състав е от 18 163 души, посочи Фъртунова. Като сериозен проблем пред системата тя посочи демографския срив и липсата на достатъчно завършващи ученици.

Тя отчете, че през миналата учебна година изпълнението на приема в държавните университети е било 95 на сто, а в частните - 65 процента. Като проблем тя посочи и липсата на достатъчно млади хора, избрали научна кариера. По думите й в момента в страната докторантите са малко над 10 хиляди.

Според министерството трябва да се улесни приемът в университетите, но да се завишат критериите и на "изхода" на ВУЗ-овете да се упражнява строг контрол. Фъртунова каза, че се обсъжда вариант акредитацията на висшите заведения да се извършва от международни експерти. Според нея трябва да настъпят промени в начина на управление на университетите.

Необходима е и смяна на модела на финансирането им.

Ректорът на Икономическия университет във Варна Пламен Илиев посочи като проблем огромната концентрация на администрация и бизнес в София, което спъва развитието на регионите, включително реализацията на студентите. Илиев каза още, че акредитационната система в момента не работи ефективно, не е справедлива и рейтинговата система, по която се оценяват ВУЗ-овете.

В дискусията участваха зам.-министърът на образованието Атанаска Тенева, ректори на варненски университети, директори на научни институти в града и студенти. Според Фъртунова окончателният вариант на Стратегията трябва да бъде готов до май 2014 г.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички