МОН разреши абитуриентски шествия на 24 май

МОН разреши абитуриентски шествия на 24 май | StandartNews.com

София. Абитуриентите ще могат да направят шествия из столицата на 24 май. Това съобщиха официално от Министерство на образованието и науката (МОН). Но уточниха, че местната власт, структурите на Министерството на вътрешните работи (МВР) и училищните директори, трябва да съгласуват маршрутите, както и алтернативни места, където могат да се събират абитуриенти и техните близки на 24 и 25 май. "Свободен достъп до дворовете на училищата ще има до 13,00 ч. на 24 май. На 25 май заради предстоящите избори за Европарламент няма да има достъп, тъй като в сградите ще бъдат разположени избирателни секции", посочват от МОН.

Решението за шествията бе взето от представители на Министерството на образованието и науката (МОН), на МВР, на Централната избирателна комисия (ЦИК) и на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Срещата бе по инициатива на министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

„Знаете, че датите за провеждане на изборите бяха определени от Европейския парламент и нямаше как да бъде избегнато съвпадането с нашия празник", обясниха представителите на ЦИК. „В много населени места няма организирани абитуриентски балове на 24 и на 25 май, но за съжаление в големите градове дните съвпадат и трябва да направим така, че да намерим най-добрите решения за празничните дни", каза от своя страна изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова.

МОН да изпрати писмо чрез регионалните инспекторати по образование до директорите на училищата, за да се осигури постоянната им координация с общините. За това настояха кметовете, които присъстваха на срещата.

„Срещата беше много конструктивна и шествия ще има навсякъде, както е по традиция. Няма да нарушим празника на всички българи", заяви министър Клисарова. Тя уточни, че регионалните инспекторати по образование и директорите на училищата ще решат къде и в колко часа да се събират зрелостниците преди абитуриентските балове на 24 и 25 май. От друга страна МВР ще се погрижи за сигурността на завършващите 12 клас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай