МОН обявява резултатите от допитване за образованието

МОН обявява резултатите от допитване за образованието | StandartNews.com

София. Министерството на образованието и науката ще обяви резултатите от електронното допитване по проекта за нов Закон за училищното образование. Близо 10 хил. души са участвали в анкетата по 11 ключови теми, каза министърът на образованието Анелия Клисарова пред БНР.

Кога да приключва основното образование е един от въпросите в допитването. Има предложение това да става в девети клас. Какви оценки да получават малките ученици, да повтарят ли 4-и клас, да полагат ли матури, какъв да е профилът математическите училища, са част от другите въпроси в анкетата на МОН.

"Има и родители, и учители, но се зарадвахме на становището на учениците и тяхното мнение за това накъде трябва да върви средното образование. Хубаво е, че техните виждания не се различават. Процедурата продължава. Там, където има дискусия и спор, ще оставим отворени въпросите", обясни Клисарова пред БНР и определи допитването като добро за наболелите въпроси на образованието в страната.

Министърът коментира и дискусията за избор на учебници за отделните класове. "Може би не се разбра философията на този един учебник. Това се прави с цел да направим добро съдържание на учебника, такова съдържание, което да бъде добре възприето от учениците. За един учебник - в голям процент така са уговорили в онлайн проучването, обясни тя. При всички случаи не нарушаваме конкуренцията", каза тя.

"Когато авторският колектив е избран, то е конкурентно начало. Когато този учебник бъде и обществено обсъден, може да бъде допълнен. Когато гарантираме съдържанието, то пак ще има конкурс по закона за обществените поръчки и ще бъде отпечатат от тези издатели, които спечелят конкурса", продължи министърът.

През миналата седмица, в колективния трудов договор беше разписано, че заплатите на учителите ще бъдат повишени, припомни образователният министър и уточни, че това ще стане през септември.

"Вече са подготвени документите, за да бъдат внесени в МС. Ние гарантираме с тези средства началната работна заплата за учителите във всяка позиция. Най-много за младите учители. Парите ще ги има. Има големи разлики в заплатите между учителите в големите градове и в големите училища и тези в малките населени места. Тази разлика не бива да се допуска. Разбира се не могат всички да имат еднакви заплати, но да гарантираме минималната, началната заплата", каза Клисарова.

Министърът изтъкна, че проблем на образованието в момента е купуването на дипломите и вписването им в министерството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай