Момче с увреден слух стана докторант в УНСС

Момче с увреден слух стана докторант в УНСС | StandartNews.com

София. За първи път в България студент с увреден слух е приет за редовен докторант в УНСС. Това е 28-годишният Минко Савов от Провадия. Той определя приемането на кандидатурата му като успех за съюза на глухите в България. 

Докторската му дисертация е на тема „Гарантиране на социалната сигурност на хората с увреждания". "След завършването на докторантурата ми през 2016 г. бих желал да стана съветник по социалната сигурност на хората с увреждания и преподавател в УНСС", пише Минко. "Амбицията ми е да подкрепям хората с увреждания и да съдействам за разрешаването на техните проблеми."

Минко е бакалавър и магистър от Университета по библиотекознание и информационни технологии в София, средното и основното си образование е завършил в СОУ за деца с увреден слух „Св. Иван Рилски" в гр. Търговище и в ССУ за деца с увреден слух "Проф. Дечо Денев" в София. От 2008 г. е председател на сдружение „За европейско развитие на глухите младежи в България", избран е за доброволец на годината 2011 в областта „Младежки политики и европейско самосъзнание" от националния конкурс „Доброволец на годината" – Европейска година на доброволчеството от Фондация „Астика". Владее писмено и чрез жестомимичен език руски и английски. 

"3-годишният период, през който ще се подготвям за дисертацията, е най-трудният момент в живота ми дотук, но се надявам с общи усилия България да се гордее след време с гражданите с увреждания", казва Минко Савов, и допълва: "Искам хората с увреждания да се гордеят, че са родени и че могат да живеят и да се чувстват защитени и свободни в България."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай