Министър Танев: Ще променим учебните стандарти

Министър Танев: Ще променим учебните стандарти | StandartNews.com

Просветният министър Тодор Танев заяви в ефира на БНТ, че сегашното управление ще се опита да промени учебните стандарти в страната.

"Повече практика и по-малко теория в професионалните гимназии. За това ще работи образователното министерство", каза Танев.

В момента експерти на просветното министерство преразглеждат учебните програми, за да бъдат написани нови учебници. Работи се и по промяната на учебните стандарти, както и за въвеждането на колежанско образование, което да е между висшето и средното.

"В момента заедно с швейцарци и австрийци, които поканих, дори днес имам среща с един от тези посланици, да развием повече от дуално образование, което е над средно образование, което липсва в България. То не е висше, и не е такова, което да е 12 клас, а е над 12 клас, това което дава майсторските- това е колежанско образование. Тези които искат да имат над средно образование ще излизат навън с майсторски, ако искат да продължат не първата, примерно петата година, те могат да прескочат с кредитите, които са добили и да имат това което се нарича професионален бакалавър. Тоест да прескочат във висшето когато пожелаят, да си качат квалификацията", каза просветният министър.

За университетите за възрастни Танев каза, че трябва да мине време и да узрее тази идея. "Това не е университет от вида на СУ. Това е място, където може да се извършва преквалификация, може да се извършват експерименти с възрастни - психолози да изследват третата възраст, историци да изследват националната памет. Тези от пенсионерите, които пожелаят, биха могли да ползват този университет. Този университет е в помощ на възрастните", обясни министърът.

"Това е една идея, не съм тръгнал да го правя в момента. Този университет за третата възраст изобщо не ми е приоритет. Държавна пара за него няма да отиде", каза още Танев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай