Министър Танев брани музиката и рисуването

Министър Танев брани музиката и рисуването | StandartNews.com

Развързват ръцете на езиковите гимназии за часовете по чужд език

Просветният министър Тодор Танев лично е препоръчал рисуване и музика да се изучават до десети клас. Това се казва в позиция на МОН по повод протеста на учители, родители и ученици. Преди ден те алармираха с писмо, че в новия образователен закон липсва конкретика по отношение присъствието на задължителни часове за изучаване на музика и изобразително изкуство в първия гимназиален етап. "Части от писмата се цитират и в някои медии, които създават невярна представа за присъствието на общообразователните дисциплини в учебния план", се казва в позицията на МОН.
От министерството припомнят, че при изготвянето на стандартите лично министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев е настоял експертите от МОН да търсят баланс и в учебния план, като във всеки един от етапите предметите музика и изобразително изкуство да бъдат изучавани.

"Той препоръча тези предмети да са самостоятелни и най-важното да се изучават и в Х клас, което до този момент не е присъствало в типовия учебен план, а единствено в специализираните училища по изкуствата", се казва в позицията. В момента децата изучават музика и изобразително изкуство само до 8 клас. Танев приканва за мнения и становища по публикуваните проекти на учебния план, стандарта за общообразователната подготовка и учебниците и учебните помагала, тъй като до 9 ноември 2015 г. тече двуседмичният срок за обществено обсъждане.

Междувременно стана ясно, че се намалява и броят задължителни часове по чужд език в езиковите гимназии, освен в осми клас. В действителност обаче значителна част от часовете вече ще бъдат по избираеми предмети, като самото училище решава какво да се учи в тях. Предполага се, че езиковите гимназии ще ги посветят на обучението по чужд език.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай