Министър Коларова призова издателите да помогнат на пострадалите деца

Министър Коларова призова издателите да помогнат на пострадалите деца | StandartNews.com

Добрич. Министърът на образованието Румяна Коларова отправи призив към издателствата да подадат ръка и осигурят дарения от учебници на деца в страната, чийто семейства бяха засегнати от наводненията. "Благодарим за жеста, който направиха издателите за учениците в Мизия, но има и на други места в страната деца, чийто семейства загубиха домовете си и това ще е от голяма помощ за тях", каза доц. Коларова, която заедно със заместника си Ваня Кастрева посетиха Добрич и огледаха ремонта в най-пострадалото училище в града - хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий".

. След огледа министър Коларова подчерта, че се радва да види добър партньор в лицето на община Добрич, която прави всичко по силите си, за да може училището да посрещне нормално учебната година. "За нас нормалното започване на занятията в цялата страна е от приоритетна важност. Като изключим ремонтите там, където има наводнения, мобилизирани сме максимално да извършим и текущите ремонти в училищата в страната, за да няма едновременно учебен процес и ремонтни дейности", каза още Коларова.

Тя обяви още, че коментираното увеличение на учителските заплати ще бъде факт. "Средствата за увеличение на заплатите са налични, като приоритетно по-голяма е сумата за младшите учители" - каза Коларова. "27 % са младшите учители, които ще получат увеличение в размер на 30 лева, а учителите и старши учителите ще имат увеличение с 20 лева. Средно с 5 на сто е повишението" - поясни зам.-министър Кастрева. Запитана дали ще прави смени на началници на РИО, министър Коларова бе категорична: "Бяхме свидетели на интензитет на смени при предишното правителство. Аз съм за устойчивост на РИО и там, където колегите работят добре - няма причина за смяна. От друга страна обаче, когато има решение на ВАС за възстановяване на колега, който е бил уволнен, ние не можем да не спазим закона". Министърът бе категорична и за това, че ще бъдат спирани поръчки на училищни директори, при които има индикации за нарушения, като отказа да коментира течащата в момента в министерството проверка. Доц. Коларова и зам.-министър Кастрева проведоха среща с кметския екип, а след това имаха среща с педагогически кадри и директори на училища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай