Метрото влиза в буквара

Метрото влиза в буквара | StandartNews.com

PISA променя тестовете, осмокласниците ще правят компютърни експерименти

Софийското метро вече е част от букварчето на първолака. Догодина за първи път децата ще учат по обновено издание на учебника на "Просвета". Първите издания на сега действащите буквари са от 2002 година, а за 13 години в живота на децата навлязоха много нови неща, обясниха от издателството. Покрай думата "метро" хлапетата ще учат и думи като "релси", "перон", "вагон". Преди година по време на най-представителното международно оценяване PISA българските осмокласници се бяха провалили точно на задача, свързано с купуване на билет за метрото, и най-ниските оценки бяха там.

Междувременно стана ясно, че PISA променя тестовете, които осмокласниците ще държат през пролетта на 2015 година. Тогава ще се проведе оценяването по природни науки, но този път тестът ще бъде не на хартия, а изцяло компютърно базиран. Това означава, че за да отговорят на част от въпросите, тийнейджърите ще трябва да правят виртуални експерименти. Ще има интерактивни симулации на различни природни явления и използват падащи менюта.

Една от примерните задачи изисква да се анализира напрежението в земната кора на базата на графика и въз основа на нея да се посочи къде има най-голям риск от земетресение. Друга е за електроцентрала. С кликвания децата трябва да разберат как се движи водата в нея и да отговорят на поредица от въпроси. Те трябва да установят как се променя концентрацията на сол, след като водата мине през мембраната, или да направят изводи защо тази централа е по-екологична от онези, които използват въглища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай