Петък,

Местят миниматура за 7 клас заради евровота

От: Администратор -
1970
Местят миниматура за 7 клас заради евровота
A
A
A

Местят миниматура на седмокласници заради евровота. 14-годишните младежи ще се явят на национално външно оценяване по "Обществени науки, гражданско образование и религия" на 29 май. Причината е, че първоначалната дата - 26 май, бе обявена за неучебна заради изборите. В края на миналата седмица стана ясно, че матурите на абитуриентите и евровота ще докарат шест дни ваканция на учениците - от 21 до 26 май.

Просветният министър Анелия Клисарова пък реши да се допита до ЦИК за традиционните манифестации за 24 май. Във Варна тя призна, в петък изпратила писмо до ЦИК и чака отговор дали ще са разрешени шествията в Деня на славянската писменост, който съвпада с деня за размисъл преди евровота. "Не може да променим датата на изборите, но няма да развалим и празника на деца и родители на 24 май. По традиция на този ден абитуриенти и родители се събират в двора на всяко училище, едва ли някой ще му е до това да прави политическа агитация", заяви Клисарова. От ЦИК коментираха за "Стандарт", че още в неделя са разгледали питането на министърката и са върнали отговор, в който се посочва, че подобно решение не е в правомощията и компетенциите на комисията и то трябва да бъде взето от кметовете на общините.

Занималнята за пети клас не е задължителна, а пожелателна, заяви още образователната шефка. Очаква се 22 000 деца в страната от пети клас да се възползват от целодневното обучение наесен, като средствата - по 520 лева на дете, са осигурени.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички