Местят миниматура за 7 клас заради евровота

Питат ЦИК дали да има манифестации за 24 май. Кметовете решават, отсече комисията

Местят миниматура за 7 клас заради евровота | StandartNews.com

Местят миниматура на седмокласници заради евровота. 14-годишните младежи ще се явят на национално външно оценяване по "Обществени науки, гражданско образование и религия" на 29 май. Причината е, че първоначалната дата - 26 май, бе обявена за неучебна заради изборите. В края на миналата седмица стана ясно, че матурите на абитуриентите и евровота ще докарат шест дни ваканция на учениците - от 21 до 26 май.

Просветният министър Анелия Клисарова пък реши да се допита до ЦИК за традиционните манифестации за 24 май. Във Варна тя призна, в петък изпратила писмо до ЦИК и чака отговор дали ще са разрешени шествията в Деня на славянската писменост, който съвпада с деня за размисъл преди евровота. "Не може да променим датата на изборите, но няма да развалим и празника на деца и родители на 24 май. По традиция на този ден абитуриенти и родители се събират в двора на всяко училище, едва ли някой ще му е до това да прави политическа агитация", заяви Клисарова. От ЦИК коментираха за "Стандарт", че още в неделя са разгледали питането на министърката и са върнали отговор, в който се посочва, че подобно решение не е в правомощията и компетенциите на комисията и то трябва да бъде взето от кметовете на общините.

Занималнята за пети клас не е задължителна, а пожелателна, заяви още образователната шефка. Очаква се 22 000 деца в страната от пети клас да се възползват от целодневното обучение наесен, като средствата - по 520 лева на дете, са осигурени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай