Матури онлайн

Матури онлайн | StandartNews.com

Тестват виртуалния изпит първо догодина

София. Онлайн матури ще пробва просветното министерство от следващата учебна година. Това съобщи образователният министър Анелия Клисарова.

"Няма да правим стресови ситуации, първоначално ще въведем изпита на поправителна сесия и то по предмет, по който има най-малко желаещи", обясни тя. Ако системата проработи, изпитът ще бъде въведен за българчетата, които учат в чужбина. Виртуалният изпит бе поискан от родните школа зад граница по време на срещата им във Виена преди празниците.

Изключително строги мерки срещу преписвачите въвеждат училищата за матурите на 21 май

Пълен "Биг брадър" очаква учениците на матурите. В школата, където има камери в класните стаи, те ще бъдат включени по време на изпита. Това е препоръчал столичният просветен инспекторат на директорите на училища.

Освен това школските шефове ще трябва да изключат и безжичния интернет в училище, за да не могат учениците да се възползват от него и да преписват. Миналата година такава инструкция не е имало, защото училищата се обзаведоха с wi-fi от тази. Това обаче са предимно големите гимназии.

"Телефоните на учениците ще бъдат прибрани, но може някой от тях да е запазил у себе си втори апарат. Затова ще прибегнем и до тази мярка", каза директор. Ще бъдат прибирани не само мобилните на учениците, но и тези на самите квестори. Те ще стоят у директора до края на изпита. На входа на училището шефът му и квестор ще сверяват дали служебната бележка съответства на името и ЕГН-то в личната карта на абитуриента.

Директор призна, че е инструктирал преподавателите си да обърнат внимание на учениците с разпуснати дълги коси, под които лесно може да се скрие слушалка.

По български език матурата и изпитът за 7 клас са на 21 май. На 23-и е тестът по математика за седми клас и втората матура. Веднага след изпитите - от 27 до 29 май, ще се проведат и матурите по желание. Просветното министерство ще тества възможността за въвеждане на онлайн матура от следващата учебна година, съобщи образователният министър Анелия Клисарова.

"Няма да правим стресови ситуации, първоначално ще въведем изпита на поправителна сесия и то по предмет, по който има най-малко желаещи. Ако проработи добре, можем да го въведем за българските ученици, които учат в чужбина", поясни министърът. Тя каза, че все още не е готова платформата, чрез която ще се провежда изпитът, и специалистите още обмислят как той да бъде защитен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай