Математик с китара ще съветва Кунева

Математик с китара ще съветва Кунева | StandartNews.com

Асен Александров консултираше и Сергей Игнатов

Асен Александров е директорът на онова училище, в което рисуването на графити не е под забрана. Нещо повече - дори е на почит. Той бе човекът, който даваше съвети на просветния министър Сергей Игнатов в областта на средното образование. И отново той ще съветва Меглена Кунева. Всъщност в реформата на училищата тя се довери на двама от най-харесваните училищни директори в столицата - заместника си Диян Стаматов, който оглавяваше 119 СОУ, и Александров, който е директор на 51 СОУ "Елисавета Багряна".

Александров е математик, но изкуството е неговата втора природа. Много от учениците му са го виждали с китара в ръка - той дори написа химна на собственото си училище. При това химните са два. Тъй като школото е с профил "изобразително изкуство", рисунките са навсякъде. Включително и по стените на училищните кабинети. На оградата и на фасадата на училището Александров е пуснал така наречените контролирани графити. Тъй като учениците така или иначе ще надраскат стените, той решил да ги изпревари. Предложил им да дадат проекти как искат да украсят училището, а то от своя страна ги спонсорирало с бои, спрейове и най-необходимия художнически арсенал. В резултат сега на оградата могат да бъдат видени и хан Крум, и цар Симеон Велики, и ред други български герои чак до Втората световна война. Можеш да си научиш урока по история само докато минаваш покрай училището.

Коридорите също са дело на малките творци, а освен това на стената има огромно пано - човек в метро, от чиято глава расте гора. "Това е екопроект и идеята е да се покаже, че дори в градска среда човекът отново е свързан с природата", разказва Александров. Като амбициозен мениджър той успя за няколко години да направи това, което смогват малцина директори - санира цялата училищна сграда, построи и параклис. Той е направен по образец на някои европейски и американски училища, а проектът е дело на един от родителите - архитект, работил в чужбина. Самият Александров е от хората, които по всякакъв начин стимулират уителите - и да учат, и да ходят в чужбина по различни програми за обмен. Преди време успя да накара целия преподавателски състав да се снима с костюми и маски, за да покажат на децата, че учителите също могат да се веселят и да разсъждават нестандартно. Самият Атанасов тогава бе маскиран като Елвис. Той се прослави и с това, че се опита да забрани смартфоните в училище, но след това реши да ги ползва иновативно - децата търсят в тях информация, свързана с уроците, по време на час. "Амбицията ми като съветник е да видя поне една трета от училищата у нас като иновативни", разказва Александров. Иновативно училище е ново понятие от закона и за него ще може да кандидатства всяко школо с по-различна програма и различни идеи за образованието. Самото 51-во също ще бъде сред кандидатурите. "Това ще промени начина на преподаване и самата образователна среда", убеден е Александров.

Всъщност в новия училищен закон са залегнали част от неговите идеи по времето, когато помагаше на Сергей Игнатов.

Като всеки китарист, в свободното време Александров разтоварва с рок. Фен е на "Пърпъл", а освен това обича спорта - джогинг, футбол с приятели. Някак си успява да балансира с всички тези дини под мишница и да не изпусне нито една. А идеите му със сигурност ще помогнат образованието да изглежда малко по-различно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай