Математик от Кърджали с първо място в Македония

Математик от Кърджали с първо място в Македония | StandartNews.com

Скопие. Десетокласникът от Кърджали Иван Герганов спечели първо място в престижно математическо състезание в Скопие. Шестима ученици от СОУ „П. Р. Славейков" бяха в Македонската столица по покана на местната гимназия „Георги Димитров". В оспорваната надпревара, състояла се под патронажа на кмета на Скопие, участваха възпитаници от 14 училища от три балкански страни – Македония, Сърбия и от България.

Състезанието се провежда за втора година. По регламент всяко училище участваше с по шестима ученици, излъчени след вътрешноучилищни състезания. Състезателите от Скопие бяха от профилирани паралелки, в които математика се изучава от 6 до 9 часа седмично. Сръбските ученици са от гимназия „Светозар Маркович" в Ниш, която има медалисти от международни олимпиади по математика. А учениците от Кърджали са от езикови паралелки, в които математика се изучава 2-3 часа седмично.

„Бяхме настанени по домове на наши връстници при отлични условия и забележително гостоприемство", споделиха младите математици от България при завръщането си. Талантливият Иван Герганов е носител на много награди от международни състезания - Москва, Атина, Хонконг. Той е възпитаник на Школата по математика в кърджалийското училище с ръководител Вълчо Милчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай