Левски смени Риана в тетрадките

Левски смени Риана в тетрадките | StandartNews.com

Книжарници пуснаха оферти за отличници - подаряват тетрадки и химикалки, ако децата си купят книги. Други рекламни трикове пък се появиха по бензиностанциите. Там промоутърки раздават на родителите бележници и химикалки. Фирми пък се рекламират върху лъскави листове с учебната програма.

Помагалата с Кирил и Методий, Вазов, Ботев, Паисий и Симеон са най-търсени

Хлапетата учат цитати на известните българи, пишат ги на кориците

Родолюбието в българското семейство се събужда, похвалиха се търговците на учебни помагала. Хит тази година са тетрадките с ликовете на великите българи, които са сред най-търсените на пазара преди първия звънец. Родителите масово предпочитат да купуват за децата си тетрадките с лицата на Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, цар Симеон Велики и Паисий Хилендарски като антипод на добилите популярност през изминалите години тетрадки с полуголи фолк певици и футболисти. На патриотичните отпред е лика на героя, а на гърба има кратко представяне на личността и допълнение с някоя негова велика фраза. "Ако печеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само мене си", е цитатът на гърба на тетрадката с Васил Левски. Независимо че са малко по-скъпи от обикновените тетрадки, точно тези се изкупуват като топъл хляб, довериха продавачи. Дори популярни американски образи, които държаха класацията предишни години, като Хана Монтана например, сега са значително по-слабо търсени. Патриотичните тетрадки са два вида. Едните са изцяло цветни във формат А5, с тесни и широки редове и с широки редове.

Другите пък са с цветна лента във формат А4 и А5 - с широки редове, а някои и със спирала, като броят на листовете им е от 24 до 80. Цените им започват от 0q65 лева за най-тънките пособия от 24 страници и стигат до 4q20 лв. за луксозните с твърди корици. Онлайн продажбата им е обявена на промоция, но вече са останали само варианти с меки корици с 80 листа с лицата на Васил Левски и Паисий Хилендарски. Идеята на издателите се реализира още през миналата година и постепенно доби популярност, достигайки същински бум за този 15 септември. "Инициативата е много добра и действително е вид съпротива на онези тетрадки с неморални визуални послания на кориците си. Радвам се, че и родителите я възприемат", коментира Васил Колев, учител в столична гимназия.

По този начин се възпитава и засилва чувството на родолюбие сред учениците, категорични са и повечето му колеги, които отдавна са възприели идеята и я подкрепят напълно. "Една тетрадка освен да е качествена и здрава, трябва да носи образованието със себе си", смятат и издателите. Проектът е на издателство "БГ Учебник" и младежите от "Българска история". Поредицата "Велики българи" ще продължи и с нова серия патриотични тетрадки. Скоро ще бъдат разработени и тефтери с 96 листа, които също ще носят лика на някой велик българин и неговото послание, за да може и неучащите да се възползват от инициативата. От печатницата "Е Принт" дават и възможност изработка на единични бройки с индивидуален дизайн.

Подаряват химикалка срещу купена книга

Подарък химикалка срещу купена книга раздават книжарници у нас. Целта е децата да бъдат мотивирани да купуват и четат книга. В същото време за пореден път инициативата "Стара хартия за нова книга" ще предложи приятен урок по рециклиране за малчуганите с литературен награден фонд. Кампанията се провежда в Пловдив, Русе и София.

Днес от 10 до 14 часа пред Съдебната палата в крайдунавския град всяко дете, което доведе възрастен придружител с 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор и подаръци. Събитието, организирано от ЕКОПАК България и Книжен център "Гринуич", предвижда забавления за малки и големи. В програмата са включени музика и танци с Мирела и Пресияна Димитрови, Тереза Тодорова, Виктория Миланова, Симеон Йорданов, Студио за поп и джаз "Икономов", Балет "Импулс" към ОМД, ФТС "Зора" към ОМД, ВГ "Приста" към ОМД, Клуб по спортни танци "Настроение", игри, както и интересни предизвикателства с много награди. В столицата на 13 септември инициативата ще се състои пред Книжен център "Гринуич" на бул. "Витоша" 37 с начален час 10,30 ч.

3D чанти мечта за първолаците

Последната седмица преди 15 септември родители трескаво подготвят своите ученици. В софийската книжарница "Orange center" майки с деца пазаруват усилено за първия учебен ден. Някои от тях все още проучват цените, а други пазаруват с лека ръка. Даниела Иванова е майка на две момченца, които са първи и пети клас. "Съсредоточени сме върху първолака, защото на него му предстои едно ново начало и трябва да бъде добре подготвен. Училището, в което ще учи е подготвило списък с най-необходимите неща. Те ще струват около 100-150 лева", коментира майката. За големия си син казва, че нещата стоят по друг начин, защото в процес на учебната година закупуват учебните принадлежности. Първолакът Иван Иванов споделя "Щастлив съм, че ще бъда ученик, но мечтата ми е да притежавам раница на "Busquets Flamenco Grua" за 320 лева. Други родители са направили проучване и разказват, че разходката им по столичните книжарници е само да сравнят цените, но са категорични, че ще пазаруват от "Стоков базар Илиенци". Родната ни борса предлага раници от 15 до 500 лева. Специалисти смятат, че раницата има голямо значение за учениците, особено за първолаците. Те съветват клиентите да купуват такива с ортопедичен гръб.

70% от учителите са приятели с учениците

Учебниците затрудняват и част от преподавателите, признават те

Незаинтересоваността на учениците от учебния материал и сложното учебно съдържание са сред основните проблеми на образователната система според българските учители. Това показва национално представително проучване сред преподаватели от 1 до 8 клас, проведено от социологическа агенция Глобал Метрикс сред 300 учители в цялата страна, по поръчка на Център за приобщаващо образование. 49% от учителите са на мнение, че голяма част от децата не се интересуват от преподаваното в училище, а всеки трети смята, че написаното в учебниците се разбира трудно от децата.
Преобладаващата част от преподавателите смятат, че училището има важна роля за формирането на ценностите на младите хора и посочват. 85% смятат, че то трябва да възпитава в такива качества като толерантност. Школото трябва да учи децата и на отстояване на собствено мнение и свобода на изразяването, смятат 66%, а 61 на сто са на мнение, че то трябва да възпитава и уважение към други култури и религии. 45% твърдят, че сред задачите му е и обучаването на равенство между половете. За 71% от учителите нуждите на всяко дете са в центъра и те се стараят да развият потенциала на учениците. 83% от преподавателите виждат себе си по-скоро като вдъхновители и мотиватори, а не толкова като преносител на знания и факти. 70% от учителите се стремят да изграждат непринудени и приятелски отношения със своите ученици, а едва 15% държат на строгите и дистанцирани отношения учител - ученик.

Скандал заради помощните школа

Помощните училища скараха депутатите при обсъждането на новия образователен закон в пленарна зала. Причината е, че с него те се преобразуват в центрове за специална образователна подкрепа, но не е записано чий ангажимент е създаването на тези центрове. Според депутати от опозицията по този начин държавата не поема ангажимент за тях и на практика помощните училища за деца с увреждания ще бъдат закрити. Валери Жаблянов от БСП посочи, че след като държавата няма ангажимент, утре можело някой да влезе и да преподава Корана.
Председателят на образователната комисия Милена Дамянова обаче разясни, че закриване няма да има, просто помощните училища се преобразуват в такива центрове, които дори ще могат да дават дипломи на децата. Там ще учат онези ученици, които не могат да се интегрират в масовото училище. Според закона това трябва да стане в срок от една година от влизането в сила на закона. Ще има и центрове за личностно развитие, които са ново понятие в закона ни. Те ще бъдат за деца с изявени таланти, както и за кариерно консултиране. Центрове за личностно развитие ще бъдат и ученическите общежития, които не са конкретно към някое училище.

№1 сме по GSM сред учениците

Българските ученици се нареждат на първо място сред своите връстници от останалите европейски страни по притежание на мобилен телефон. Това показва проучване на ИПСОС проведено също в Полша, Чехия и Словакия. Според данните 85% от учениците притежават GSM апарати, с които посещават училище. В останалите държави децата с телефони са около 50-60%. Друга статистика показва, че сме сред водещите и в технологичното оборудване. Всеки втори ученик от средните класове вече използва таблет в час. Много от тийнейджърите пък решават домашните си във фейсбук. Желанието на родителите до обратна връзка с техните деца води до този технологичен бум, смятат специалисти. Според тях несигурността по улиците и страхът са причината повечето деца да са снабдени с мобилни устройства. В САЩ и Великобритания например използването на GSМ от подрастващите в клас освен че е строго забранено е и много слабо разпространено.

Тийнейджърите с костюм в клас

Дамски раници с капси са новият хит сред тийнейджърите. Екстравагантните чанти струват към 40-50 лева. Тийнейджъри споделят, че новата мода за училище е спортно-елегантната визия. Търсени са широките дънки и тениски с "паднало рамо". За първия учебен ден част от момичетата и момчетата предпочитат да са официално облечени. "Аз ще бъда с бяла риза и черен панталон. Това показва уважение към училището, в което учиш", коментират едни. Според други обаче официалностите са излишни и ще заложат на по-свободен стил като дънки и цветна риза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай