Кунева: Няма хаос с учебниците

Кунева: Няма хаос с учебниците | StandartNews.com

Няма хаос с учебниците. Това обяви образователният министър Меглена Кунева в интервю за БНР. И уточни, че изучаването на буквите в първи клас по-друг ред е с цел децата по-бързо да започнат да четат на срички.

Подредбата на буквите е различна, за да може децата по-бързо да започнат да сричкуват. Със стария буквар, който няма да се сменя в средата на годината, ще започнат да учат тазгодишните първокласници. Ние имаме методика, с която са започнати учителите в първи клас, която има разрешават да направят необходимото, за да може децата накрая, през месец февруари, да получат това, което в образованието се нарича компетентност, и да могат да четат, коментира тя.

"От февруари нататък вече започва читанката. За общо успокоение мога да кажа, че от буквата "ч" нататък може да се използва и старият буквар. Но уверявам ви, след стотици срещи, които направихме сред учителите в първи и в пети клас, притеснения сред учителите за това няма. Много от нашите слушатели ще си спомнят, че е имало такава система за изучаване на буквите. Тя се оказва според психолози, педагози по-успешна и затова сега се въвежда по този начин. Така че, да, ще бъде със старите буквари, нова методика, децата да могат да четат – увериха всички учители на първокласници, те знаят как се прави това", продължи Кунева.

Няколко думи за математиката – там имам няколко нови урочни единици, за които подготвяме приложение. Става въпрос за смятането по десетици, оттам на практика материалът е същият, смята тя.

"Втори и трети клас учениците вече да не повтарят класа. Първо, нека да ви кажа какво може да направи министерството и какво не можа да направи. Министерството не може самоволно нито да отива против закона, нито да го изменя, макар и по някои текстове да има много въпроси. Това е такъв текст. Аз сега ще ви обясня аргументите на законодателя. Най-напред нека да си дадем сметка, че една голяма част от децата, които повтарят, или децата, които биха повтаряли, са деца, за които българският език не е майчин. Какво се случва, ако такова дете се остави да повтаря първи и втори клас? Безспорно отблъскване от процеса, изоставане от своя випуск и негативно отношение към училището. Разбира се, не можем да оставим учителите да се справят сами в тази сложна ситуация. Ето какво предлагаме – първо, не забравяйте, че този закон включва и предучилищното образование. Т.е. през предучилищното образование ние компенсираме затруднения, с които в други години децата влизат в първи клас. Второ, има много допълнителни часове, които могат да се вземат както през учебната година, така и през ваканцията", коментира министърът.

Кунева коментира и липсата на количествени оценки при малките ученици: "Оценки има, но те не са така, както сме свикнали, а "отлично се справяш", "малко не ти достига", "има незначителни пропуски". Отново искам да подчертая, че това го каква законът, а не е нещо, което министерството така е решило, но отново постепенно ще въведем това, което законът изисква. От една страна, това ще даде повече информация на родителите, от друга, пък ще накара и учителите внимателно да подберат думите, с които да опишат прецизно какво не достига на детето".

Министърът уточни и защо учебната година на децата в първи клас ще бъде по-дълга. "Това е въпрос на обем на програмата. В много страни – и в европейските страни, и извън Европа, удължаването на учебната година се счита за много правилна, много положителна стъпка. Ако попитате родителите, всъщност това и за тях е добро решение. Но това не е за сметка на натовареност на децата, а точно обратното – за да може да има повече часове за спорт, повече часове за извънкласни занимания. По-добре е през дните да са с по-малка натовареност, отколкото да учат една седмица по-малко".

Една друга програма, свързана с образованието – "Студентски практики", тръгва от днес. Имаме интернет базирана платформа, на която работодателите могат да заявяват къде имат нужда от студентски практики и да срещнем работодателите със студентите. Съвсем скоро и "Ученически практики" ще бъде на разположение, заключи Меглена Кунева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай