Събота,

Кунева: Готови сме за новата учебна година

От: Администратор -
107
Кунева: Готови сме за новата учебна година
A
A
A

Всички мерки са взети, положихме големи усилия. С голяма сигурност мога да кажа, че сме готови за новата учебна година. Това заяви министърът на образованието Меглена Кунева броени дни преди 15 септември.

Няма нито един претупан образователен стандарт, доволна е Кунева от свършената работа в МОН. За основна цел след първия звънец тя постави безпрепятственото стартиране на новия образователен закон. Имаме горещ телефон, мейл - нека да питат нас в МОН, ще отговорим на всички, адресира Кунева родителите с въпроси по промените в учебните планове и програми.

Освен грижите за предучилищното и училищното образование на прага на новата учебна година, ведомството активно следи и ситуацията с приема във ВУЗ-овете. Намаляваме приема на студентите за сметка на качеството - където има силни специалности, те се подкрепят, изтъкна Кунева. И допълни, че за тази година приемът във висши учебни заведения е бил редуциран с 9 000 бройки.

Целта е пазарът на труда да се срещне с пазара на образованието. Не може навсякъде да се учи всичко - университетите трябва да си преценят направленията. Където ВУЗ-овете са наистина добри, там да развиват специалностите си, обясни министърът.

Кандидатите за висше образование намаляват, отчитат в МОН. Прогнозите на ведомството сочат, че това ще се запази като тенденция в идните няколко години заради демографските особености на втората половина на 90-те години. Ведомството следи данните, за да прецени дали да намали план-приема през следващите учебни години.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички