Четвъртък,

Коларова: Нежеланите в Калище деца бежанци все още не ходят на училище

От: Failed to load user -
2284
Коларова: Нежеланите в Калище деца бежанци все още не ходят на училище
A
A
A

София. Нежеланите в Калище деца бежанци все още не ходят на училище, обяви министърът на образованието в служебния кабинет Румяна Коларова пред Дарик.

"Аз написах две писма до Държавната агенция за бежанците, с които искам от тях информация. До този момент те се свързват с нас само по телефона, а разговорите по телефон могат да доведат само до една несигурност, която може да провокира социално напрежение. Искам да имаме яснота каква е тяхната заявка. Доколкото знам, те имат желание три от по-големите деца да учат в училището в Земен, а останалите деца да учат в столичното 66-о СОУ. До този момент аз не съм получила никаква писмена заявка", подчерта Коларова.

По темата с учителските заплати министърът на образованието коментира, че на този етап може да гарантира единствено, че има пари за планираното 5-процентно увеличение на заплатите им - с 30 лева за младите преподаватели и с 20 лева за учители и старши учители.

"Мога да гарантирам, че има пари и за корекцията, която внесохме относно натовареността на учителите от хуманитарните дисциплини. Бюджетът на Министерството в такава степен е съкратен - 26 милиона. Много трудно министерството намира пари за всичките тези увеличения на заплатите, които ние искаме да гарантираме", добави министър Румяна Коларова.

По думите й в над 50 училища все още не са приключили ремонтите, което било обяснимо заради дъждовното лято: „Това не е уникален проблем, през други години е имало същия проблем. Директорите вече са станали специалисти в това как да продължават ремонтите и едновременно с това да протича учебен процес".

Коларова също подкрепи оставането на Класическата гимназия в центъра на София.

"Нито едно училище не може да живее пълноценно, ако няма подкрепата на местната власт. Кметът на град София Йорданка Фандъкова е казала, че ще подкрепи училището да остане в центъра на столицата. Общинският съвет също единодушно е на това мнение. Общинските власти стоят зад идеята Класическата гимназия да остане в центъра на София. Знам, че не е редно Министерството на образованието да се намесва в решенията на Министерството на културата, но се надявам, че ще бъде гарантирана свободата на избор. Ще бъде гарантирано възможността в края на краищата общината и Министерството на културата да изберат в коя от двете сгради да продължат да учат децата, общината държи това да се случва в сградата в центъра на София и прави всичко възможно да го гарантира", добави Румяна Коларова.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички