Клисарова ще вдига заплати, но друг път

Клисарова ще вдига заплати, но друг път | StandartNews.com

София. Просветният министър Анелия Клисарова се оплете кога, как и с колко ще се вдигат учителските заплати. Увеличаването на възнагражденията ще бъде обвързано с качеството, съобщи първоначално тя.

 

Клисарова заяви, че в момента се водят преговори със синдикатите за вдигане парите на педагозите с 5%. Ако успеем да намерим тези пари обаче, те ще бъдат вдигнати не поравно. Искаме постепенно да обвържем финансирането с качеството, каза Клисарова. Тя обаче призна, че все още няма механизъм, по който може да стане това. Заяви само, че има различни системи, но в училище измерването на качеството е по-трудно, отколкото в университета.

 

Минута по-късно министърът се самоопроверга, като каза, че точно по тази причина обвързването с качеството можело да не заработи от тази година. Пред депутатите от образователната комисия Клисарова за пореден път отложи реформата в училищата, като не можа да се ангажира със срокове, в които ще бъде внесен новият просветен закон. Преди време бе обещала, че той ще бъде готов до Коледа, но по думите й сега възникнали много дискусионни проблеми и нови предложения.

 

Клисарова съобщи също, че в министерството е постъпило и предложение да има национални професори и такива, които са само към съответния университет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай