Клисарова променя системата на делегираните бюджети

Министърът засега се отказва от идеята си за вкарване на 4-годишните в училище

Клисарова променя системата на делегираните бюджети | StandartNews.com

София. Финансирането на училищата трябва да е свързано с качеството и затова ще се работи по промяна на модела. Това съобщи пред ТВ7 образователният министър Анелия Клисарова. Сред другите й идеи са по-тясно обвързване на образованието с бизнеса, както и увеличаване на държавната поръчка за учителски профили в университетите. Тя добави, че няма възможност за предучилищно обучение за 4 – годишните.

„Трябва да имаме т. нар. принадена стойност в образованието", обясни Клисарова. Тя съобщи, че пилотно с новия модел ще се експериментира с учениците от 4 до 7 клас. „В 4 клас имаме външно оценяване, вижда се нивото на ученика, в 7 клас отново имаме външно оценяване. Трябва да има подобряване на качеството", обясни министърът.
По думите й външното оценяване ще получи много повече функции и дори може да бъде създаден национален инспекторат с контрольори и учители, които да се занимават с това. Клисарова обясни, че целта е да бъдат разделени контрола от организацията на обучението.

Законът за началното и средно образование ще бъде първият й приоритет.

Втората стъпка на Клисарова ще бъде свързана с професионалното образование. Според нея в професионалните училища и университетите трябва има много повече знания на място - „било в завода, било в предприятието".
Друг приоритет на образователния министър е засилването на учителския профил в университетите. Причината е, че по думите й от тази до 2015 г. ще се пенсионират 6000 учители, което е проблем за системата, особено при желанието да се мине на целодневно обучение. Според Клисарова трябва да има по-голяма държавна поръчка за студентите с учителски профил, които да имат ниска или никаква такса и широка възможност за получаване на стипендии. Обратно на това в професиите, където има пренасищане, държавната поръчка ще бъде много малко.

Министърът засега се е отказала и от идеята за вкарване на 4-годишните деца в училище. „4-годишните не са готови. Нека поиграят. Нямаме нито организацията, ниго финансовия ресурс, нито места в детските градини, за да реализираме тази цел. Нека да обхванем поне 5 и 6 – годишните", каза Клисарова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай