Клисарова: Нужни са спешни мерки за грамотността на учениците

Клисарова: Нужни са спешни мерки за грамотността на учениците | StandartNews.com

Бургас. Необходими са спешни мерки за да се подобри грамотността на учениците, заяви в Бургас образователният министър Анелия Клисарова. Те са заложени в новия закон за средното образование и професионалното обучение.

Клисарова коментира, че българските деца нямат функционална грамотност. Според нея учениците имат знания, но не могат да ги възпроизведат в практиката и в живота.

„Това трябва да се промени с новите планове и програми, които се разработват в министерството. Много е важно да отворим децата към мислене, към творчество, към предприемачество и взаимодействие. Компетентности, които са им необходими за реализация във всяка професия и в ежедневието", каза образователният министър. Анелия Клисарова пристигна в Бургас по повод отбелязването на 50-годишния юбилей на университет "Проф. д-р Асен Златаров".

Образователният министър категорично отрече слуховете за предстоящо закриване на висши училища. В новата стратегия за висшето образование се казва, че трябва да има оптимизация на университетската мрежа, но това не е свързано със затваряне или закриване на университетите в страната, заяви още Клисарова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай