Клисарова: Не всяко дете има нужда от таблет

Клисарова: Не всяко дете има нужда от таблет | StandartNews.com

София. Не всяко дете има нужда от таблет, става ясно от проекта за Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в стратегиите в образованието. Това заяви образователния министър Анелия Клисарова, която подчерта, че е необходима модернизация и дигитализация на образованието.

 

Министърът подчерта пред БНТ, че всяко пето лице в активно възраст в евросъюза все още няма достатъчна функционална грамотност и грамотност по математика, а това е основата, която дава възможност за работа в интернет средата.

 

Прогнозите са, че всеки трети човек до 2020 година ще има нужда от работа с компютри, защото така се развиват технологиите и икономиката.

 

По думите й сега става въпрос за високо скоростна връзка между всички институции в образователната система с цел намаляване на административните тежести за учители и за директори. Предвижда се да има платформа, където да има връзка между всички регионални инспекторати, между всички училища, в която да се обменя информация много бързо. Планира се и още една платформа – образователна, която да оказва контрол.

 

Клисарова обясни, че за първия етап от стратегията са заделени 15 млн. лева, с които да започне изграждането на една такава система.

 

Тя разясни, че се водят големи дискусии за оптимизацията на делегираните бюджети. Клисарова каза, че това е част от системата за увеличение на средствата, които се отделят за малките училища, защото там в тази отдалеченост има коефициент и там се увеличава бюджетът. По този начин директорите ще има възможността да увеличат заплатите.

 

Клисарова каза, че трябва да се промени стратегията за училищното образование. Промяната ще е свързана със средното образование. Програмите, изработени през 2011-2012 година, не се достатъчно обсъждани според Клисарова. За разработването на новата стратегия ще се работи прозрачно и министърът каза, че очаква писма с предложения. Според нея е важно да се постигне баланс в програмата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай