Клисарова: Можем да увеличим учителските заплати

Клисарова: Можем да увеличим учителските заплати | StandartNews.com

София. Има повишен единен разходен стандарт за професионалните училища и особено за тези професионални направления, които са най-търсени в момента. Това обяви пред БНР образователният министър Анелия Клисарова.

Като цяло единният разходен стандарт за ученик вече е повишен и това дава възможност за по-висок делегиран бюджет на самите директори, които да определят работните заплати, категорична бе Клисарова.

В тези 100 милиона, заделени в централния бюджет за наука, се разпределят и средства, които да мотивират младите учители и тези учители с по-високи постижения. В момента разработваме формули и възможности за разпределението на тези средства от 1 юли.

Ролята на университета е да промени мисленето на младите хора, участвали в окупацията - да изразяват становището си, да защитават мнението си, но с начини и средства, които не пречат на обществото и останалите им колеги и преподаватели. Така тя коментира втората окупация на Амла Матер миналия петък.

По думите й участниците в протеста, който беше прекратен тази сутрин "нямат мисленето, че университетът е символ на наука образование и свобода". "Получава се парадокс - как да му сложим вериги като е символ на свобода", продължи тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай